Úřady se obávají digitalizace. Nikdo nás nevyškolil, bude to průšvih, řekl starosta

První červenec měl být pro stavební úřady i jejich klienty v duchu jednoduššího podávání a vyřizování žádostí. Teď, necelé tři dny před spuštěním digitalizace, se spíše obávají, co nastane. I proto kraje a města opakovaně žádaly o odložení účinnosti novely minimálně o šest měsíců. Nestalo se tak.

"Ve chvíli, kdy to nebude fungovat, lidi budou naštvaní, budou nadávat na naše úředníky, na starosty, ale ten problém je úplně někde jinde. Je to implementací toho systému. Je zbrklá, ukvapená a možná způsobená egem někoho, kdo to nedovolil odložit," prohlásil starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (nez.).

[chooze:article;value:557927]

​"Přechod na digitalizaci stavebních úřadů je nejhůře připraveným a řízeným projektem ve veřejné správě za posledních zhruba 20 let. A to nikoliv vinou měst a obcí, ale nezvládnutím celého procesu ze strany ministerstva pro místní rozvoj," uvedla mluvčí Městského úřadu v Novém Boru Radmila Pokorná.

Například v Chrasti na Chrudimsku jsou pár dní před startem připravené maximálně nové monitory, ani ty ale prý ještě nedorazily všechny. Připravenost úředníků je na tom o něco hůř a o tom, jak budou s novým systémem od pondělí pracovat, zatím nemají tušení.

"Zhruba před měsícem jsme pustili jednotlivé úředníky do tzv. pískoviště, tedy nějaké beta verze toho systému, tak jak bude fungovat. Na webu jsou webináře. Dnes jsme rozeslali a na webu ministerstva publikovali manuály," řekl v pátek místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:559767]

​"Naši úředníci absolvovali prakticky veškerá školení, která byla nabídnuta ministerstvem. Nikdy nebyl ukázán systém jako celek, byly ukazovány určité moduly, ale nikdy ne od A do Z, takže v pondělí neočekávám nějaké valné výsledky," stěžoval si Krňanský.

"Stavební úřad v Chrasti se stará ještě o 20 obcí a 16 tisíc lidí, měsíčně vyřídí 120 žádostí," dodal Krňanský. Ty se navíc v posledních týdnech úředníkům hromadí na stolech. Zájemci například o stavební povolení totiž chtěli na poslední chvíli vše stihnout postaru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.