Robert Fico se chystá do práce. Na výjezdní zasedání vlády ale nepojede

Na začátku června předseda slovenské vlády Robert Fico (Směr-SD) zveřejnil první video od atentátu, který byl na něj spáchán 15. května na výjezdním zasedání kabinetu v Handlové. Řekl tehdy, že se hodlá brzy vrátit do práce. "Pokud půjde všechno optimálně, postupně bych se do práce mohl vrátit na přelomu června a července," pronesl ve videu. To teď pro web tvnoviny.sk potvrdil i vicepremiér Robert Kaliňák.

"Rehabilitace v zásadě pokračuje. V některých ohledech je její průběh uspokojivý, v některých je komplikovanější. To zranění nebylo jednoduché a návrat do žádaného stoprocentního stavu prostě chvíli trvá," upřesnil tento týden. Přesto podle Kaliňáka stále platí to, co řekl premiér, tedy že by se mohl vrátit do práce na začátku července.

[chooze:article;value:559078]

Už ve středu 3. července má vláda další výjezdní zasedání, tentokrát v obci Zákamenné na severovýchodě Slovenska. Toho se podle Kaliňáka Robert Fico s největší pravděpodobností nezúčastní. "V nejbližších dnech by se ale s námi mohl nějakým způsobem vidět," doplnil ministr obrany.

Ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kam Fica hned po střelbě převezli, deníku Nový čas nyní prozradila, jaký byl premiér pacient. "Na nic si nestěžoval, nevzdychal a zvládal bolest," sdělila Miriam Lapuníková. Podle jejich slov k rychlému zotavení dopomohla i výborná fyzická kondice pacienta. "Člověk z jeho ochranky nám říkal, že Robert Fico běhá každý den a za každého počasí," dodala Lapuníková.

Robert Fico se stal obětí atentátu po jednání vlády v Handlové 15. května. Pachatel se tehdy skrýval v davu, ze kterého pětkrát vystřelil. Premiéra třikrát zasáhl, než ho stačila ochranka zneškodnit. Z činu policie obvinila 71letého Juraje C., který před soudem prohlásil, že motivací ke střelbě pro něj měl být nesouhlas s politikou současné vlády.

Fico poprvé po střelbě vystoupil s projevem. Necítím žádnou nenávist, říkal (5/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.