Nejhorší prezident v dějinách Ameriky, častovali se Biden s Trumpem v první debatě

Debata se odehrála v přímém přenosu ze sídla televize CNN v Atlantě. V sále bez publika byli kromě současného a minulého prezidenta jen moderátoři. Pravidla byla přísná, každý měl vyměřený čas na odpověď a reakci, jinak byl jeho mikrofon vypnutý. Žádné přinesené poznámky či psané projevy, jen čistý papír a tužka na poznámky a lahev vody.

"Kdybychom měli prezidenta, kterého Putin respektuje, tak by k invazi na Ukrajinu nedošlo," zaútočil Trump na svého rivala. Podle něj ruský prezident využil toho, že je Biden slabý. "Za mě by si to nedovolil," pokračoval s tím, že podobné je to i s útokem Hamásu na Izrael.

[chooze:article;value:561469]

Biden označil jeho slova za nesmyly a obvinil Trumpa, že Putinovi řekl: "Dělej si co chceš". Ruského prezidenta označil za válečného zločince, který se nezastaví. "Nechce jen Ukrajinu, ale i další státy," dodal s tím, že jmenoval Polsko a snahu Ruska obnovit bývalý Sovětský svaz.

Oběma sokům šlo v debatě o hodně, pořad měl rekordní sledovanost a mnozí nerozhodnutí voliči dají právě na televizní duely. Při příchodu si ani nepodali ruce. Trump působil zpočátku energičtěji, byl útočný a agresívnější. Biden vypadal zakřiknutě, občas těžce hledal slova a odkašlával si. V průběhu vydali jeho spolupracovníci prohlášení, že je nachlazený. Časem se ale dostal do hry a nenechal na soupeři nit suchou.

Vmetl Trumpovi do tváře, že dluží peníze na daních a v době, kdy byla jeho manželka krátce po porodu, byl jí nevěrný s pornoherečkou. Označil ho rovněž za odsouzeného zločince.

Nejhorší prezident v dějinách

Oba prezidentští kandidáti se několikrát obvinili ze lži a označili několikrát jeden druhého za nejhoršího prezidenta v dějinách Spojených států. Trump s oblibou stáčel řeč na migraci, díky níž podle něj umírají mladé Američanky rukou vrahů, kteří se dostávají kvůli Bidenově politice nelegálně přes mexickou hranici. To Biden odmítl.

Oba vychvalovali svou ekonomickou politiku a přeli se, za čí vlády se Američanům dařilo lépe a čí vláda může za inflaci. Přišla řeč i na útok na Kapitol, který Trump bagatelizoval. Až na opakovaný dotaz moderátora ohledně uznání výsledků příštích voleb odpověděl, že tak učiní, pokud volby budou "spravedlivé a legální".

Očekávaná byla otázka i na věk obou kandidátů a schopnost vykonávat prezidentskou funkci. Osmasedmdesátiletý Trump označil svůj zdravotní stav za velmi dobrý a chlubil se úspěchy v golfu. Jedenaosmdesátiletý Biden upozornil na to, kolik jeho protivník váží vzhledem ke své výšce. "Je o tři roky mladší a mnohem méně kompetentní," dodal Biden.

Podle pozorovatelů nemá debata jasného vítěze ani poraženého, i když výkon Trumpa byl energičtější. Biden působil nejistě a unaveně, ale vědělo se předem, že není nějaký velký debatér. Oba absolvovali více než hodinu a půl trvající duel se dvěma krátkými přestávkami ve stoje bez nějakých podstatných přešlapů. Další z televizních debat je čeká na podzim.

Prezidenta Joea Bidena v dubnu navštívil český premiér Petr Fiala:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.