Egyptolog Bárta chce do Senátu: Rozvoj bydlení dusí administrativa, říká

Důvod, proč chce Bárta kandidovat do Senátu, je podle jeho názoru jednoduchý. "Senát je platforma, kde může docházet k propojení velkého pohledu na svět s tím, co platí na menších úrovních. Mikro a makro svět je velmi těsně propojený, což nás odlišuje od předchozích generací," uvedl.

V horní komoře Parlamentu by mu mohla pomoci i jeho odborná znalost. Jakožto egyptolog se totiž zabývá studiem civilizací. "Myslím si, že znalosti o tom, jak se civilizace vyvíjí, co jí může posunout dál a co jí může přivést do krize, mohou pomoci," řekl.

"Lidé by měli rozumět tomu, jak se společnost vyvíjí, na základě jakých principů, na základě jakých zákonitostí. Když pochopíme, odkud jdeme a co jsme, tak můžeme uvažovat o tom, co s námi může být v budoucnosti, a podle toho dělat nějaká zásadní rozhodnutí," doplnil.

[chooze:article;value:562129]

Kandidovat bude Bárta v obvodu 26, který zahrnuje Prahu 2 a 3 a nyní jej zastupuje Marek Hilšer (MHS). Chtěl by se věnovat hlavně vzdělanosti, dopravní prostupnosti a hospodaření s energiemi. "Tam se dá udělat mnohé v oblasti podpory rozvoje hlavně základního a středního školství. V oblasti prostupnosti městských částí se dá například uvažovat o něčem, o čem se mluvilo, ale bohužel to zapadlo, tedy o nějakém si ombudsmanovi volebního okrsku. Ten by s Prahou jako takovou, která má na starosti obslužnost dopravních tepen, dojednával to, aby ty jednotlivé projekty na sebe plynule navazovaly, aby nevedly k tomu, že bude docházet ke kolapsu dopravy," uvedl k prvním dvěma oblastem.

"Třetí oblast, kde bych chtěl být aktivní, je ta, kterou se taky roky zabývám, tedy voda a hospodaření s energiemi. Jednou z jednacích komisí, kterou Parlament má, je právě voda, což dneska už všichni vědí, že je strategická komodita," dodal.

V čem také vidí Bárta rezervy, je nedostatečné bydlení. "Já si myslím, že to jsou především pravidla, zákony, předpisy, které neumožňují stavět rychle. Jsme zavaleni administrativou takovým způsobem, že se zasekáváme v technických postupech a skoro nic se nedá postavit nebo rozhodnout," ujasnil.

Bárta kandiduje za Starosty a nezávislé. Tímto politickým hnutím otřásla kauza Dozimetr, v níž státní zástupce v pátek obžaloval dalších devět podezřelých. Podle egyptologa to s důvěrou hnutí jako celku neotřese. "Genetika prakticky všech demokratických stran je v pořádku, prostě mají nějaké vize, mají nějaký program a vždycky dojde k selhání jedinců. Tak to prostě je, ale asi nevidím, nebo mám velký problém vidět, že by odchylné jednání některých jedinců mělo být ztotožněno s tím, jak funguje celek. To si myslím, že je nesmysl," pronesl. 

[chooze:article;value:562447]

Egyptolog se následně věnoval i dalším tématům. Jedním z nich byla i integrace migrantů. "Lidem se samozřejmě musí pomáhat, ale myslím si, a dneska na to Evropa přichází, že je úplně legitimní po těch lidech, kteří přicházejí, chtít, aby respektovali země nebo kulturu, kam přicházejí. To je, myslím, naprosto legitimní požadavek," řekl. 

K tomu, jak Česko imigrantům pomáhalo v minulosti, se Bárta staví pozitivně. "Mám pocit, že Česko toho udělalo hodně. Především v prvních měsících, kdy vypukla v únoru 2022 válka na Ukrajině, tak jsme byli k přepočtu na obyvatele jednou ze zemí, které pomáhaly, mezi těmi top. Takže já si myslím, že na to můžeme být hrdí," upřesnil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.