Do vesmíru se chceme dostat do tří let, říká budoucí český astronaut

Vláda minulý týden představila projekt Cesta do vesmíru, jejímž cílem má být poslat do pěti let na oběžnou dráhu Země českého astronauta. Tím, kdo by se do vesmíru měl podívat, je právě Aleš Svoboda. "Pan ministr Kupka tomu dal nějaký časový strop, to bylo těch pět let. Nicméně my cílíme spíš na tu bližší část toho intervalu. To znamená spíš na nějaké dva, tři roky, ale to opravdu závisí na celé řadě věcí, jak se všechno bude stíhat organizovat," řekl budoucí astronaut.

Cílem mise je dostat se na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). "Jednak by to nebyl laterální projekt s nějakou jednou zemí nebo jednou firmou, ale byla by to vlastně mezinárodní spolupráce, protože v ISS je partnerským projektem celé řady zemí. Druhá věc je připravit tam ty projekty pro ISS, je to známé prostředí, takže víme, jak se to dělá," doplnil Svoboda.

[chooze:article;value:561204]

Až se Svoboda dozví případné přesné datum odletu, čeká jej poměrně dlouhá příprava. Dle jeho slov trvá zhruba třičtvrtě roku. "Je hodně zaměřená jednak ty projekty, které se pak na ISS dělají, aby ten člověk vůbec viděl, co ta má dělat a jednak na podmínky, které člověka ve vesmíru čekají," popsal.

"Aby byl člověk připravený na to, jak se vůbec pohybovat v tom beztížném stavu, na různé fyziologické změny, které nastávají, a samozřejmě taky část toho výcviku je zaměřená na různé nouzové postupy. Další velkou kapitolou, je samozřejmě ten prostředek, který astronauty vynáší na oběžnou dráhu, což znamená nějaká nosná raketa a kapsle," doplnil

Vzhledem k tomu, že je Svoboda stíhacím pilotem, přišla řeč i na přetížení, které v raketě vzniká. Svoboda jej porovnával se stíhačkou Gripen. "Oproti Gripenu je o dost menší, ale v raketě je to specifické tím, že vlastně ten let trvá zhruba jen 8 minut, a to přetížení tam je téměř celou dobu," vysvětloval.

[chooze:article;value:562308]

"Takže ono je menší, třeba poloviční, než je třeba u těch stíhacích letounů. Ty zase naopak působí v trošku jiné ose, což je taky jedno ze specifik, ale hlavně to přetížení v nich trvá dlouho," doplnil k rozdílům

Přetížení se dá i nasimulovat. Slouží k tomu speciální centrifugy. "Dá se nastavit ten stejný profil letu, stejná křivka toho nárůstu přetížení. Člověk se s tím seznámí, ví, co ho čeká, a naučí se nějaké postupy, jak proti tomu bojovat," upřesnil Svoboda.

Svoboda plánuje svou cestu zprostředkovat i na sociálních sítích.  Jak se rozjel ten národní projekt, tak se počítá s tím, že vlastně Ministerstvo dopravy, které má ten vesmír ve svém rezortu, k tomu bude mít i nějaké odborníky, kteří se o to budou starat, takže s nějakým mým menším přičiněním to tak bude," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.