Ceny na pumpách jdou nahoru. Odborník poradil, zda má smysl dělat zásoby

Jak Indráček poznamenal, od začátku června vzrostly ceny benzínu na evropském trhu zhruba o korunu, u nafty asi o 1,7 koruny. Odhadnou další vývoj je ale složité. "Je tam nějaký impulz, kvůli kterému by ještě bylo možné očekávat nějaké zdražování, ale nevíme, jestli se ten trend růstu nezastaví. Spojené státy významně ovlivňují cenu na evropském trhu a ukazuje se, že tam jsou poměrně vysoké zásoby benzínu, nafty, ropy a zároveň poptávka po pohonných hmotách není tak vysoká, jak se očekávalo," přiblížil Indráček.

Indráček by tak spíše očekával, že se trend obrátí a ceny pohonných hmot v Česku by mohly začít zase klesat. "Ale těch impulzů je celá řada, tohle je jeden z nich. Obvykle bývá velmi silný, ale dalším impulzem jsou například hurikány, sezóna pomalinku začíná a vždycky, když začnou řádit hurikány, ta cena pohonných hmot nezastaví," dodal.

[chooze:article;value:557665]

​Co se stability trhu týče, podle Indráčka je to lepší než loni. Česko má navíc nižší ceny než jiné evropské státy. "Ale asi nemá v tuto chvíli cenu se jakkoliv předzásobovat, pokud jedete do zemí jako Polsko, Slovensko či Rakousko. Pokud jedete do Německa, tak tam ta cena je vyšší. Ale zase ten rozdíl není až tak extrémní. Česko je rozhodně levnější Bulharsko a Rumunsko. Ve Španělsku je to asi tak nastejno," srovnal Indráček.

Do budoucna by ceny pohonných hmot mohly zdražit kvůli Green Dealu. "Teď záleží na tom, jak se to celé vyvine. Řekněme o 2,5 až 5 korun v těch prvních letech. Je snaha na evropské úrovni upravit zákon nebo direktivu o spotřebních daních, která by obecně zvýšila daně u fosilních paliv, u nafty, u benzínu a zřejmě i u plynů. Ta snaha je tam už víc než deset let a zatím se nenašla shoda, ale ta snaha bude bezpochyby pokračovat. Pokud by se toto stalo, pak už by nebylo cesty zpět, už by to bylo navýšení, které zůstane na tom trhu natrvalo," řekl Indráček.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.