Novou drogu lijí predátoři lidem do pití. Nejrozšířenější je ale pervitin

"Nejvíce zneužívanými nelegálními látkami v Česku jsou metamfetamin a marihuana," uvádí se ve výroční zprávě Národní protidrogové centrály za rok 2023 s tím, že Česko je ve výrobě těchto drog víceméně "soběstačné".

Metamfetamin, známý také jako pervitin, vzniká podle policistů především v množství malých varen, kterým se také říká "kuchyňské". V jejich počtu je tak Česko podle policistů stále na nelichotivém prvním místě v Evropě.

V poslední době ale vrostlo množství dováženého metamfetaminu z Mexika přes Belgii a Nizozemsko, ten je však podle uživatelů méně kvalitní a kupují ho spíše cizinci. Množství cizinců se také zapojuje do obchodu s drogami v Česku.

Podomní výroba dominuje také u marihuany. Konopí se často pěstuje v pronajatých bytech nebo menších skladech. Na jihu a jihovýchodě Moravy ale lidé tuto rostlinu pěstují i venku. Zákon se také daří obcházet tak, že se k výrobě marihuany používá konopí deklarované pro výrobu CBD. "V komunitách se konopí také často daruje, neprodává se, i to je však protiprávní," upozorňují pak policisté.

[chooze:article;value:561947]

Na vzestupu je pak konzumace kokainu, který v poslední době zlevnil, a cenově už tak konkuruje pervitinu. "Na tuzemském drogovém trhu se dále objevují nové psychoaktivní substance, především stimulanty a syntetické kanabinoidy," uvádí k dalším trendům na českém drogovém trhu policisté. Na oblibě má opět nabírat též experimentování s psychedelickými drogami.

"Objevuje se také takzvaná tekutá extáze (GBL), která ale nemá s extází chemicky nic společného. Patří do kategorie takzvaných date-rape drugs. V některých případech je predátorsky přidána do pití bez vědomí oběti. GBL navrhujeme zařadit na seznam návykových látek, a přidat ji tak mezi zakázané látky," dodává tisková mluvčí protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

Do světa drog promlouvají také moderní technologie. Zakázané látky se často prodávají na skrytém i otevřeném internetu, mnohdy i na sociálních sítích, například ve skupinách sítě Telegram. K platbám se pak obvykle využívají kryptoměny.

V Česku přibývá lidí trpících závislostí. Na pomoc čekají i několik měsíců:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.