Česko mají zahraniční turisté rádi. Jen do Prahy jich má v létě přijet přes milion

Česko je pro turisty atraktivní díky své bohaté historii, malebným městům, přírodě a samozřejmě levnému pivu. Nejvíc k nám jezdí Němci, Poláci, Britové nebo Italové. Nejoblíbenější destinací turistů je Praha. Loni do hlavního města zavítalo zhruba šest milionů turistů, zatímco v roce 2020, kdy začala covidová pandemie, to byla pouze čtvrtina.

Cizinci navštěvují i další města, například Český Krumlov. Oblíbili si také přírodní krásy Česka, jako jsou Prachovské skály. "Ta letní sezóna bude silná, cizinců k nám přijede poměrně hodně," věří ředitel CzechTourism František Reismüller.

Podle odborníků není Česká republika oproti například jižním státům závislá na turismu. I přesto představuje stěžejní příjem pro českou ekonomiku. "V roce 2022 byl podíl turismu na české ekonomice 2,22 procenta," prohlásil ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:561804]

​"Turismus zaměstnává v Česku 220 tisíc lidí, je zásadní pro českou ekonomiku i pro české občany. Vydělává hodně peněz," dodal Reismüller.

Příjmy Česka z cestovního ruchu za rok 2022 dosáhly přibližně 151 miliard korun. "Největší podíl mají samozřejmě všechny středomořské země, ve všech je to nad 10 %. Ty nejvyšší se blíží k 25 až 30 procentům, to je zejména Chorvatsko a Řecko," poznamenal Bartoň.

Na nápor turistů už se připravují i české hotely, které už teď hlásí vysokou obsazenost. "Když se podíváme na červenec a srpen, tak jsme v tuto chvíli vyprodáni ze 75 procent," hlásil manažer Hotelu Adria Karel Doubek.

"Vyhlídky jsou poměrně dobré, obsazenost na letošní rok se pohybuje kolem 80 %," přitakal manažer Hotelu Green Garden Daniel Gallas. Stejně tak jako Česko přitahuje mnoho cizinců, tak i samotní Češi vyráží do zahraničí a nejčastěji míří do Chorvatska.

Čeština i Slovenština už je na chorvatských plážích slyšet. Nápor se ale teprve blíží:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.