Polsko chystá zásadní změnu pro obchody. Dotkne se i Čechů

Zákaz nedělního prodeje v Polsku zřejmě částečně skončí. Současná vláda by totiž zákon, který v zemi platí už šest let, chtěla zmírnit. Usiluje o to, aby obchody zůstaly otevřené alespoň dvě neděle v měsíci.

Novelu uvítá řada Čechů, která do sousedního Polska jezdí za levnějšími nákupy, a to nejen potravin, ale třeba i kosmetiky. V Polsku ale změna budí rozporuplné reakce. 

Odpůrci současného nedělního zákazu podle polského webu RP upozorňují například na to, že zákon nevedl k podpoře malých obchodů v jejich konkurenceschopnosti s většími obchodními řetězci, jak původně sliboval. "Jen v roce 2023 jich bylo uzavřeno až tři tisíce," argumentoval poslanec Polska 2050 Ryszard Petru.

[chooze:article;value:537685]

​Zastáncům současného zákona se navrhované změny nelíbí. Jedním z argumentů je například to, že nedělní volno posiluje sociální i rodinné vazby. Právě to byl i jeden z původních argumentů, se kterými byl zákon přijat.

Aktuálně je v neděli v Polsku zavřená většina prodejen. Jak připomíná deník Onet, výjimku mají čerpací stanice, franšízy nebo obchody s květinami. Pokud si lidé chtějí nakoupit jídlo, musí to stihnout nejpozději v sobotu večer.

Existují i další výjimky. Během letošního roku je celkem sedm nedělí, kdy jsou obchody otevřeny. Další Poláky čeká 30. června, následně 25. srpna, 15. prosince a 22. prosince. Otevírací doba se oproti běžnému provozu může lišit.

Kvůli nižším cenám Češi stále míří za nakupováním do Polska. A to i kvůli stavebninám:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.