Na dalších místech bude stačit občanka v mobilu. Do ciziny ale berte plastovou

"Od prvního července ubudou další důvody, proč nosit plastovou občanku. Tu v mobilu začnou přijímat úřady práce, finanční úřady, kraje, obce s rozšířenou působností, soudy i zbytek policie," uvedl na síti X ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Aplikaci eDoklady si od začátku roku stáhlo již téměř půl milionu obyvatel. V první fázi měly povinnost ji přijímat pouze ministerstva a jiné ústřední správní úřady. K nim teď přibudou zmíněné instituce, a navíc ještě katastrální úřady.

[chooze:article;value:538263]

Od roku 2025 se pak přidají zbývající obce, okrskové volební komise, školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáři, Česká pošta či zastupitelské úřady. Velký počet obcí a krajů se již přihlásil dobrovolně.

"Těší nás, že některé úřady a další místa začaly přijímat eDoklady dříve, než jim nařizuje zákon. Máme tak pozitivní reakce jak od ověřovatelů, tak uživatelů, že je aplikace přehledná a jednoduchá na užívání,” řekl ředitel Digitální a informační agentury (DIA), která aplikaci spravuje, Martin Mesršmíd.

Soukromé subjekty, jako jsou restaurace, obchody či hotely, se mohou zaregistrovat přes datovou schránku. K ověřovatelům se v předstihu přidala také třeba Air Bank, která eDoklady začala přijímat s téměř půlročním předstihem.

[chooze:article;value:556873]

Pokud ale jedete do zahraničí, musíte pořád mít fyzický doklad. Do budoucna by se to ale mělo změnit díky evropské digitální peněžence. Ta by měla začít fungovat během roku 2026. Zároveň platí, že současná plastová verze občanského průkazu zůstává nadále platná a lidé se jí můžou prokazovat jako dosud.

Výhodami eDokladů oproti klasické občance mají být například větší kontrola nad poskytnutými údaji a jejich snadné kopírování, lepší zabezpečení a ochrana proti zfalšování. Dále pak možnost zapnout si historii prokazování či jednoduché odpojení v případě ztráty.

Aplikaci eDoklady si mohou zájemci stáhnout z App Store a Google Play. Pro používání eDokladů potřebují pouze chytrý telefon a Identitu občana.

Elektronickou občanku jste mohli už v březnu používat téměř po celém Česku (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.