Kolem země proletí dva asteroidy. Podívejte se, kdy je sledovat

Dva asteroidy, které se blíží k Zemi, kolem nás proletí v posledním červnovém týdnu. Podle Evropské kosmické agentury se sice přiblíží v bezpečné vzdálenosti, ale i tak dost blízko na to, aby je bylo možné sledovat.

První asteroid, který odborníci onačili jako 2011 UL21, má kolem nás proletět už 27. června. V průměru má 2 310 metrů, a je tak větší než 99 procent všech známých objektů, které jsou poblíž naší planety. Ve čtvrtek, kdy nám bude nejblíž, bude ale stále 17krát více daleko než Měsíc.

[chooze:article;value:556387]

Už dva dny na to proletí kolem Země asteroid 2024 MK. Odhaduje se, že je velký zhruba 120 až 260 metrů. Od naší planety bude vzdálen zhruba 290 tisíc kilometrů. Vrásky na čele dělá astronautům ale to, že asteroid objevili pouze necelé dva týdny před průletem.

​"Neexistuje žádné riziko dopadu 2024 MK na Zemi. Asteroid této velikosti by však způsobil značné škody, pokud by k tomu došlo, takže jeho objev pouhý týden předtím, než proletí kolem naší planety, zdůrazňuje pokračující potřebu zlepšit naši schopnost detekovat a monitorovat potenciálně nebezpečné objekty v blízkosti Země," cituje agenturu odborný portál Phys.

Vzhledem k velikosti asteroidů je bude možné pozorovat ze Země. Odborníci tvrdí, že budou viditelné "v některých částech světa". Bližší informace ale neuvedli. K pozorování bude potřeba malý dalekohled pro amatérské astronomy.

Nebeská podívaná. Češi vyhlíželi polární záři, místo toho natočili start rakety (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.