Janě zničilo dovolenou počasí. Oblíbená destinace už není, co bývala, varuje

Paní Jana létá do Řecka pravidelně. Lákají ji nejen písečné pláže, na kterých se celé dny opaluje, ale i průzračné a osvěžující moře. Letos ale bylo všechno jinak. "Dovolená v Řecku už není, co bývala," postěžovala si pro TN.cz poté, co se vrátila z týdenního pobytu na Krétě.

"Těšila jsem se na to, až si zaplavu v moři. To se ale vůbec nedalo. Vlny byly tak obrovské, že jsme mohli být jen na břehu. Když jsme se vydali dál, stáhl nás podvodní proud a nemohli jsme doplavat zpátky na břeh. Ta voda měla obrovskou sílu," popsala.

A problémy měli očividně i jiní. "Několikrát jsem byla svědkem toho, že se někdo rozhodl jít plavat, a musel ho zachraňovat plavčík. Jakmile jsme byli ve vodě víc jak po pás, už na nás pískal, ať jdeme z vody. Celý týden visela červená vlajka, bylo to hrozné," popsala.

[chooze:article;value:561576]

​Místo na pláži tak strávila více času v pokoji. Kromě vln totiž dovolenou znepříjemňovaly i brutální vedra. "Odpoledne se vůbec nedalo být venku, a tak jsme vždy strávili alespoň dvě hodiny na pokoji. Což se ale člověku za ty peníze nechce. Jenže sluníčko bylo hrozně ostré, nedalo se vůbec chodit po písku, a akorát bychom si koledovali o úpal," doplnila.

To, že jsou teploty v Řecku výrazně nad průměrem, potvrzují i odborníci. "Středomoří patří k nejohroženějším místům klimatickou krizí," varuje klimatolog Kostan Lagouvardos z Národní observatoře v Aténách, kterého citoval portál Euronews.

Za posledních 30 let se právě v Řecku zvýšila průměrná teplota o 1,5 stupně Celsia. Zemi to způsobuje obrovské problémy. "Kombinace sucha, tepla a silného větru vytváří nejhorší možný scénář," dodal Lagouvardos. Takové podmínky jsou totiž ideální pro vznik lesních požárů. Už vloni v jejich důsledku přišlo o život téměř 30 lidí.

Úmorná vedra hlásilo Řecko už v polovině června. Zavíraly se turistické atrakce i školy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.