Exkluzivně: Kreml okupuje i Bělorusko. Žijeme jako za Stalina, říká Cichanouská

Ruské provokace a vyhrožování válkou s NATO mají Západ odstrašit hlavně od vojenské podpory Ukrajiny, domnívá se šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Žije několik let v zahraničí i proto, že doma byla odsouzena k 15 letům vězení, a se svým manželem, jehož Lukašenko vězní, už nebyla čtyři roky v kontaktu.

"Nejlepší, co může demokratický svět udělat, je pokračovat v podpoře Ukrajiny, ale také demokratického Běloruska. Bělorusko by mohlo sehrát obrovskou roli ve změnách, vlastně věřím, že Bělorusko může v této krizi změnit pravidla hry," říká pro TN.cz Cichanouská.

[chooze:article;value:549392]

​​Zahraniční média informují, že Minsk hraje v plánech Ruska stále významnější roli. Proč to tak je? Je ještě Bělorusko ještě suverénním státem?

Bělorusko je nyní de facto okupováno Kremlem. A Lukašenko se stal Putinovým spolupracovníkem. Rusko vede v Bělorusku stejnou politiku jako na okupovaných územích na Ukrajině. Cílem je ukotvit ruskou přítomnost na léta dopředu. Nejde jen o vojenskou kontrolu, ale také o kontrolu politickou, ekonomickou, informační a kulturní.

Vidíme politiku rusifikace všech sfér života, Rusko ničí běloruskou národní identitu a naši evropskou identitu. Běloruská společnost si to však nepřeje. Máme průzkumy, pouze čtyři procenta Bělorusů si přejí sjednocení s Ruskem. Další necelá čtyři procenta chtějí, aby se Bělorusko připojilo k válce. To také ukazuje, že ruské snahy změnit myšlení Bělorusů nejsou tak účinné. My můžeme a musíme tyto bitvy o myšlení lidí vyhrát.

Za jakých okolností by mohl Lukašenkův režim padnout?

Pád Lukašenkova režimu je úkolem pro běloruský lid, ale nemůžeme to udělat sami. Potřebujeme mezinárodní solidaritu a podporu. V roce 2020, kdy začaly naše protesty, byli Bělorusové připraveni na změny. Svět však nebyl. Právě teď je demokratický svět jednotnější, už nemá iluze o Lukašenkovi ani o Putinovi, uvnitř Běloruska však chybí hybná síla.

Jsem si však jistá, že se otevře nové okno příležitostí, a my na to musíme být připraveni. Změny mohou nastat, když je nikdo nečeká. Co by mohlo být spouštěčem? Vítězství Ukrajiny, ekonomická krize, rozkol elit... Scénářů je mnoho. Věřím, že běloruská společnost tyto změny podpoří. Až začnou, musíme Bělorusko rychle proměnit v demokratickou zemi, už také připravujeme reformy.

[chooze:article;value:549110]

​​Nehrozí naopak užší začlenění Běloruska do struktur Ruské federace?

Toto už bohužel probíhá. Lukašenko prodává naši zemi Rusku kousek po kousku. Putin a Lukašenko udělali z devíti milionů Bělorusů rukojmí své politiky, mění se zákony, zvyšuje se ruská přítomnost v Bělorusku. Mnoho Bělorusů žije také v ruském informačním prostoru, je to velká hrozba. Musíme zajistit, aby všechny dohody podepsané dvěma uzurpátory byly v budoucnu uznány za neplatné. Cílem Ruska je upevnit svou kontrolu nad Běloruskem – to nesmíme dopustit. Bělorusko by se tak stalo stálou hrozbou pro evropský kontinent. Změny v Bělorusku jsou tedy nejen otázkou demokracie, ale také bezpečnosti celé Evropy.

Vojenští experti uvádějí, že se blíží konflikt Ruska se státy NATO. Jakou roli by v takové situaci mohlo Bělorusko hrát?

Putin samozřejmě může využít Lukašenkova režimu a území Běloruska. Nemůžeme vyloučit, že zopakuje to, co udělal v roce 2022. Pokud se to však stane, Bělorusové budou reagovat a důsledky pro Putina a Lukašenka mohou být vážné. Právě teď Rusko záměrně provokuje NATO, má zájem odvést pozornost a snížit podporu Ukrajiny. Nejlepší, co může demokratický svět udělat, je pokračovat v podpoře Ukrajiny, ale také demokratického Běloruska. Bělorusko by mohlo sehrát obrovskou roli ve změnách. Vlastně věřím, že Bělorusko může v této krizi změnit pravidla hry.

[chooze:article;value:537676]

​​Máte naopak odhad, kolik Bělorusů válčí pod vlajkou Ukrajiny?

Odhadujeme, že do běloruských vojenských jednotek bojujících za Ukrajinu se zapojilo více než 1 500 Bělorusů. Největší z nich je pluk Kastuse Kalinovského, pojmenovaný po našem národním hrdinovi, který vedl protiruské povstání v 19. století. Více než 50 jich již zahynulo. Bělorusové se účastní nejtěžších bojů za Ukrajinu, prokazují nebývalou statečnost. Uvědomují si, že osudy našich zemí jsou provázané. Jsem hrdá na Bělorusy bojující za Ukrajinu.

Jak je na tom disent v Bělorusku a je s dobrovolníky na frontě nějak propojen?

Jsme v kontaktu s běloruskými vojenskými dobrovolníky, spolupracujeme, snažíme se je podporovat. Běloruská diaspora pro ně sbírá pomoc. Uvnitř země jsou jakékoli aktivity velmi omezené. Represe jsou obrovské. Denně jsou zadržovány desítky lidí. Máme však mnoho podzemních iniciativ a organizací, říkáme jim partyzáni. Na začátku války uspořádali více než 80 sabotážních akcí proti ruské armádě. V systému je mnoho lidí, kteří náš boj také podporují a získávají cenné informace.

[chooze:article;value:528174]

Znáte osud politických vězňů v Bělorusku?

Tisíce lidí jsou za mřížemi. Mnozí jsou mučeni, izolováni, drženi v izolaci. Včetně mého manžela. Patnáct měsíců jsem o něm nic neslyšela, nevím, jestli je naživu. Žijeme jako v gulagu, jako za Stalina. Lidé ve věznicích jsou někdy nuceni přiznat se ke zločinům, které nikdy nespáchali. Jsou nuceni lhát o svých rodinných příslušnících, o svých milovaných. Bojujeme za jejich propuštění a nedávno jsem apelovala na generálního tajemníka OSN, aby konečně začal něco dělat pro propuštění našich lidí z vězení.

Jak dlouho je vězněn váš manžel a kdy jste s ním byla naposledy v kontaktu?

Čtyři roky jsem ho neviděla. Je držen v izolaci. Snažím se o něm cokoli dozvědět. Nemá povoleného ani právníka, dopisy se nedoručují. Ale on je silný muž. Věřím, že všechno zvládne.

Bělorusko spustí jaderné cvičení s Rusy. Argumentuje obranou proti Západu (11/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.