Evropský monarcha šokoval poddané. Odchází do důchodu

Lucemburský velkovévoda Jindřich míří do důchodu. Devětašedesátiletý panovník to podle deníku Le Monde oznámil na nedělní slavnostní přehlídce uspořádané k jeho poctě. Trůnu se Jindřichův syn, 42letý princ Guillaume, ujme v říjnu.

"Se vší láskou a důvěrou mu z celého srdce přeji hodně štěstí. Dívejme se do budoucnosti s optimismem a s vědomím, že jen společně můžeme dosáhnout velkých věcí," cituje dojatého velkovévodu web Luxemborug Times.

Guillaume ale zatím velkovévodou nebude. Svého otce bude pouze zastupovat jako regent a titul získá, až se ho jeho otec oficiálně vzdá. To může trvat ještě několik let. V Lucembursku jde o běžný postup a sám Jindřich vládl z pozice regenta dva roky.

[chooze:article;value:561434]

Jindřich sice už na jaře naznačoval, že odchod do důchodu připravuje, že to bude ale takto brzy, čekal jen málokdo, a velkou část Lucemburčanů tak velkovévodův výrok překvapil. "Nějakou dobu jsme o tom mluvili a myslím, že oznámit to během tohoto slavnostního okamžiku bylo správné rozhodnutí, protože velkovévoda je symbolem našeho národa," dodal k rozhodnutí premiér Luc Frieden.

Velkovévoda Jindřich vládne Lucembursku od roku 2000, kdy v čele země vystřídal svého otce Jana. Do Česka zavítal hned několikrát, naposledy loni v prosinci, kdy se zúčastnil zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Velká Británie tiskne nové bankovky. Je na nich portrét krále Karla III.:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.