Bude mi chybět bruselská čokoláda. Musím ale zhubnout, říká Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil (TOP 09) se s Evropským parlamentem rozloučil po dvou volebních obdobích, tedy po deseti letech. "Vnímám to tak, že budu mít více času na jiná témata, kterým jsem se doposud nemohl věnovat naplno," uvedl ke svému konci.

Odchod z Bruselu nevnímá Pospíšil negativně. Přeci jen mu ale jedna věc bude chybět. "Bruselská čokoláda a kultura při jejím prodeji. Desítky krásných obchodů, krásně to voní a vy to pak prostě musíte sníst," svěřil se. Zároveň si ale uvědomuje, že mu to nedělalo dobře z hlediska postavy. "Potřebuji změnu. Je třeba odejít a zhubnout," dodal.

[chooze:article;value:561361]

Spolupráce europoslanců v Bruselu byla podle Pospíšila velmi dobrá. Nejvíce si váží práce s Ditou Charanzovou (ANO). "Považuji ji za nejpracovitější a nejvlivnější českou europoslankyni. Za mě je škoda, že končí, protože udělala opravdu kus práce," řekl.

Kromě hodnocení práce v Evropském parlamentu se Pospíšil rozpovídal i o své stopě v Česku. Za vrchol své kariéry považuje období, kdy zastával post ministra spravedlnosti. "Jestli budu mít nějaký hrob vedle svých psů a bude tam místo na jednu větu, měl by tam být ministr spravedlnosti. Prosadil jsem nový trestní zákoník, občanský zákoník, dvacet nových zákonů, dvacet novel. Podařilo se tedy za relativně krátkou dobu výrazně změnit právní systém v České republice. A ty zákony dodnes platí," řekl.

[chooze:article;value:561188]

Nyní se chce Pospíšil věnovat zejména tématu práv zvířat. "Máte hromady advokátů, kteří hájí klienty, občany, ale málo advokátů, kteří hájí zvířata. A zvířata také občas potřebují obhajovat. Když jsou součástí trestného činu, někdo je týrá. Nebo jsou součástí dědictví, umře majitel a je třeba se o ně postarat. I právně vyřešit, komu tedy patří, a tak dále," vysvětlil.

Sám Pospíšil zvířata zbožňuje. Dokonce založil i spolek, který jim pomáhal. Aktuálně je však v útlumu kvůli Pospíšilovým politickým povinnostem. "Já se tomu tématu věnuji jako radní pro kulturu a právě zvířata tady v Praze. Až skončím v politice, ten spolek znovu obnovím a budu tu spolkovou činnost provozovat," prozradil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.