Bek často chybí v Senátu. Vysoké absence mají ale i další senátoři

Mikuláš Bek, Ondřej Feber, Jiří Čunek, Ladislav Václavec, Michal Kortyš a Zdeněk Matušek. Senátoři, kteří při hlasování horní komory chybí nejčastěji. Za senátorský mandát pobírají nemalé náhrady a s výjimkou ministra i tučné platy.

​"Fyzicky jsem tam byl, ale prostě jsem nehlasoval," prohlásil Zdeněk Matušek (za ČSSD+ANO). Reportérka TV Nova ale podotkla, že hlavním smyslem schůzí pléna je, aby senátoři hlasovali. "Ano, ale pokud člověk nechce vyjádřit svůj názor, tak nehlasuje," reagoval Matušek. Senátor se ale může zdržet. "Může se zdržet, nebo nehlasuje," odpověděl Matušek.

"Kdo se nechce vyjádřit, ten se zdrží, ale je řádně přihlášen. Nemůže říct, že není přihlášen, proč by tam pak chodil?" okomentoval 1. místopředseda ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček.

Právě hnutí ANO, za které byl Matušek zvolen do senátu, minulý týden tvrdě kritizovalo vysoké senátní absence Mikuláše Beka. "Kritika platí na všechny. Jejich povinností je zúčastňovat se schůzí. Pokud tam někdo nebude chodit tak jak má, tak se to projeví v kandidátkách. Prostě tam nebudou za nás kandidovat," řekl Havlíček.

Senátoři Ondřej Feber a Ladislav Václavec, kteří jsou v Senátu také za ANO, neměli vedle chození na hlasování čas ani na vyjádření. "Pan senátor Václavec se bohužel z pracovních důvodů dnešního rozhovoru zúčastnit nemůže," uvedla za senátora jeho asistentka.

[chooze:article;value:561211]

​Při hlasování ale často chybí i poslanci jiných stran. "Jsem senátorem, který má největší počet návštěvníků, takže většinou sedím v přísálí a na to hlasování nechodím a chodím na důležité schůze," hájil se senátor a vsetínský starosta Jiří Čunek.

"Pro mě je práce v terénu daleko důležitější než mít 100procentní účast. Laciná energie pro všechny, pomoc zemědělcům, Ukrajinci, válka na Ukrajině. To jsou věci, které potřebují okamžité řešení," vysvětlil senátor Michal Kortyš (ODS).

Co ale konkrétně senátor v terénu dělá, upřesnit odmítl. Jeho neúčast na hlasování se s ním ale už chystá řešit předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

V horní komoře se najdou ale i docházkoví premianti. Šestnáctka senátorů od začátku senátního období nebo od začátku svého mandátu u hlasování nechyběla ani jednou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.