Řecko je extrémně ohrožené, varuje odborník. Je na tom nejhůř ve Středomoří

Teploty okolo 38 stupňů jsou v Řecku oficiální hranicí vyhlášení vlny veder. Ty většinou v červnu nenastávaly. "Středomoří patří k nejohroženějším místům klimatickou změnou," upozorňuje klimatolog Kostas Lagouvardos z Národní observatoře v Athénách v rozhovoru zveřejněném webem Euronews.

Rostoucí teploty se silně dotýkají jižní Itálie, Turecka, Kypru nebo zemí severní Afriky. A Řecko je podle něj mimořádně zranitelné. Za posledních 30 až 40 let tam průměrná teplota narostla o 1,5 stupně, což je obrovský skok za tak krátkou dobu. 

"Existence mnoha ostrovů, které jsou obklopené mořem, ho činí zranitelnějším především vůči silnému větru," vysvětluje. Země je blízko Africe, je tak vystavena teplému vzduchu, který odtamtud proudí přes Egejské moře. 

[chooze:article;value:559981]

"Kombinace sucha, horka a silného větru vytváří ten nejhorší scénář," zdůraznil Lagouvardos. Při takovém scénáři se totiž velmi daří lesním požárům. Právě ty jsou něčím, co podle klimatologa odlišuje Řecko od jiných středomořských zemí, co se týče dopadů klimatických změn. "Je to neúměrně vysoký počet lesních požárů," konstatoval. 

Loni v srpnu v Řecku vlna veder trvala 16 dnů a i kvůli souvisejícím požárům tam přišlo o život 28 lidí. V září pak následovaly přívalové deště, při nichž během jediného dne napršel roční úhrn srážek.

Řecko není jedinou středomořskou ekonomikou, pro kterou je důležitý příjem z turismu. Jenže kvůli extrémnímu počasí i souvisejícím jevům má toto odvětví v celém regionu namále.

"Globální změny klimatu způsobí, že populární prázdninové destinace budou méně navštěvované," upozorňuje Jean-François Rial z organizace Voyageurs du Monde, jehož cituje web Sud Ouest.

Řecko spalují úmorná vedra. Zavírají se turistické atrakce i školy (13/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.