Tragédie v Chorvatsku Čechy nevyděsila. Na vojenské cvičiště jezdí dál

Chorvatská policie prý vydala oběma rodinám zabavené věci a další vyšetřování případu by si měly převzít české úřady. V autě, u něhož granát explodoval, cestoval otec a matka s devítiletým synem. Exploze zranila i muže a ženu z druhého auta. Ta podstoupila náročnou operaci břicha.

Její manžel, kterého střepiny také zasáhly, absolvuje další zákrok až v Česku. Další zdroje potvrzují verzi, že devítiletý chlapec mohl výbušný materiál najít, aniž by o tom rodiče věděli. A to pravděpodobně na vojenském cvičišti u města Knin, které hojně navštěvují i fanoušci vojenské techniky.

"Nejhorší průšvih na tom je, že v takhle civilizovaném státě, který žije z turismu, se může stát prů*er tohoto charakteru. Protože to není to, že se někam vloupali. Našli to na místě, kam je běžný přístup," uvedl otec zraněné ženy.

[chooze:article;value:561235]

Pouhé dva dny po tragédii tam byli další čeští turisté. Místní úřady zřejmě s tím, že tam chodí civilisté, dokonce počítají. "Nejsem zastáncem úplného uzavření, protože to by zkomplikovalo život nám i turistům. Myslím, že stačí, když se všichni budeme držet varování na tabulích a poslouchat zdravý rozum," řekl zástupce oblasti Šibenik-Knin Marko Jelić.

Lidé po celém světě stále častěji vyrážejí na výlety do nebezpečných oblastí. A to nejen na cvičiště nebo do vojenských újezdů, ale i přímo do míst, kde zuří válečné konflikty. Říká se tomu válečná turistika.

Jednou z takových destinací jsou místa loňských teroristických útoků v Izraeli. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal tradiční taneční festival a kde teroristické hnutí Hamás povraždilo 364 lidí a další odtud uneslo. Turisté se ale jezdí také dívat na operace izraelské armády v Pásmu Gazy.

Válečná turistika je populární i na Ukrajině. Tamní podnikatelé údajně nabízejí zájemcům exkurze po válkou poničené zemi. Například jednodenní prohlídku Kyjeva za v přepočtu asi 2,5 tisíce korun. Cílem těchto exkurzí po Ukrajině je prý šíření povědomí o škodách, které země bránící se ruské agresi utrpěla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.