Zemřel jeden z nejvšestrannějších hráčů baseballu Willie Mays. Bylo mu 93 let

"S velkým zármutkem oznamujeme, že legenda San Francisco Giants a člen síně slávy Willie Mays dnes odpoledne pokojně zemřel ve věku 93 let," uvedl tým na síti X. Mays, přezdívaný jako "The Say Hey Kid", byl podle CNN všestranným hráčem, který vynikal jak na pálce, tak v běhu, nadhozu i hře v poli.

Legendární středopolař začal svou profesionální kariéru v černošské lize v roce 1948 a byl nejstarším žijícím členem baseballové síně slávy.

[chooze:article;value:558608]

Během 23 prvoligových sezón, prakticky všech v týmu New York/San Francisco Giants, ale také jedné v černošské lize, dosáhl Mays 660 homerunů, celkem 3 293 odpalů, více než 2 000 doběhů a získal 12 Zlatých rukavic. V roce 1951 se stal nováčkem roku, dvakrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem a desetkrát se umístil v první desítce pro nejužitečnějšího hráče. Jeho bleskový sprint a chycení zjevného extra metového odpalu přes rameno ve Světové sérii 1954 zůstává nejslavnějším obranným zákrokem v historii baseballu.

https://twitter.com/CNN/status/1803238032310501844

Agentura AP uvedla, že Mays zemřel dva dny před zápasem mezi Giants a St. Louis Cardinals, ktrý se konal na počest černošské ligy na Rickwood Field v Birminghamu v Alabamě.

"Celá Major League Baseball dnes truchlí, protože jsme se sešli na baseballovém hřišti, kde začala jeho kariéra a odkaz, který nemá obdoby," řekl komisař Rob Manfred. "Willie Mays přešel se svou všestrannou genialitou z birminghamského týmu Black Barons v černošské Americké lize do historického týmu Giants. Od pobřeží k pobřeží... Willie inspiroval generace hráčů a fanoušků, jak se hra rozvíjela a skutečně si vydobyla své místo jako naše národní zábava. ... Nikdy nezapomeneme na tohoto opravdového giganta na hřišti i mimo něj."

Pro miliony lidí byl od poloviny minulého století usměvavý hráč typickým sportovcem a showmanem. V roce 2015 mu prezident Barack Obama udělil Medaili svobody. Do Síně slávy byl uveden v roce 1979 a v roce 1999 se na seznamu největších herních hvězd časopisu The Sporting News umístil hned za Babe Ruthem. Giants vyřadili jeho číslo 24 a svůj baseballový stadion v San Franciscu postavili na náměstí Willieho Mayse.

Muže nepustili na baseballový zápas. Chtěl s sebou vzít svého aligátora (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.