Setkání, které děsí svět. Putin s Kimem si plácli nad strategickou dohodou

[chooze:gallery;value:36305]

​"V tomto formátu jednání jeden na jednoho mohou představitelé států projednávat ty nejdůležitější a nejcitlivější témata," objasnil pro ruskou agenturu TASS Putinův poradce Jurij Ušakov. Jednání mezi oběma státníky trvalo asi dvě hodiny.

Putin s Kimem ve středu podepsali dohodu o strategické spolupráci, která zahrnuje kooperaci jak v ekonomické, tak vojenské oblasti, uvedla agentura AP. To se může týkat jak potřebných dodávek severokorejské munice pro ruskou armádu na Ukrajině, tak ekonomickou pomoc a sdílení technologií, které mohou posílit Severní Koreu jako jadernou hrozbu.

[chooze:article;value:560874]

​"Plně podporujeme ruskou vládu, armádu a lid při speciální operaci na Ukrajině na ochranu suverenity, bezpečnostních zájmů a územní celistvosti," prohlásil Kim. Od podpisu dohody si Putin slibuje spolupráci proti imperialistickým ambicím USA a jejich satelitů, hlavně co se Ruské federace týče.

Putin se ve středu přesouvá na státní návštěvu Vietnamu. Tam stráví dva dny. Jak uvedla Hoang Thi Ha z Institutu jihovýchodních asijských studií v Singapuru pro portál Fulcrum, Putin návštěvou Vietnamu zřejmě sleduje cíl, aby bylo Rusko po napadení Ukrajiny akceptováno co nejvíce zeměmi světa.

Na druhé straně Vietnam vedený komunistickou stranou chce patrně posílit své mezinárodní renomé jako země udržující vyvážené vztahy se světovými velmocemi. Mezi vietnamským obyvatelstvem se navíc Rusko těší velké oblibě. Nicméně podle autorky je přínos Putinova příjezdu diskutabilní a může snížit kladné vnímání Vietnamu u hlavně západních partnerů.

Putinovu návštěvu v KLDR okomentoval pro TN Live rusista Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.