Poplach na Kanárech. Úřady zavírají pláže kvůli žralokům

Poprvé spatřili žraloka plavčíci v sobotních odpoledních hodinách na pláži Melenara. "Začali pískat na píšťalku a vyháněli nás z vody. Zároveň na nás křičeli, abychom si dávali pozor a rozhlíželi se po ploutvích," citoval portál The Sun dívku, která se v inkriminovaný okamžik nacházela v moři.

"Zatímco lidé s křikem utíkali, žralok doplaval prakticky až ke břehu," popisoval situaci Daily Mail. Policisté, kteří na místo přijeli, potvrdili, že se jednalo o kladivouna. Kvůli jeho přítomnosti musela být pláž uzavřena.

[chooze:article;value:554326]

Podobné případy hlásili lidé i na ostatních plážích. Konkrétně v neděli se kladivouni proháněli u pláží Salinetas a San Agustín. "Byl to stejný druh žraloka, který se den předtím objevil v této oblasti. Podle policejního dronu měřil zhruba tři metry," uvedl Daily Mail. I v těchto případech byly obě pláže uzavřeny.

Kladivoun bývá označován jako potenciálně nebezpečný člověku, nicméně pokud není zahnaný do kouta, na člověka neútočí. "Jestliže se ocitne v kalném prostředí nebo je vylekán, potom jeho reakcí může být útok. Určitě to ale není druh nebezpečný v pojetí agresivity, naopak, je to žralok neobyčejně plachý," popisuje kladivouna portál Tethys.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.