Nemoc dítěte nebo úraz. O peníze za zaplacenou dovolenou přijít nemusíte

V posledních dvou letech ceny pobytů dost poskočily, a to samozřejmě směrem nahoru. Může za to celosvětová inflace, energetická krize, oslabení koruny a taky náročnější požadavky na hygienu, které se zavedly po covidu. I v takových zemích, jako je Itálie nebo Chorvatsko, tak letos stojí týdenní pobyt pro čtyřčlennou rodinu od 30 do 50 tisíc. Je jasné, že přijít o tyhle peníze by asi zabolelo každého z nás.

V takové situaci je spásou pojištění storna. Když ho máte sjednané, pojišťovna vám vrátí většinu peněz, které jste za dovolenou, tedy pobyt, zájezd nebo letenky, zaplatili. S pojištěním storna stačí si naplánovat cestu za relaxem na jindy, až budou okolnosti lepší, protože o většinu svých peněz nepřijdete.

Funguje jednoduše. Pokud nebudete moct na dovolenou odjet kvůli nějaké nečekané a vážné situaci, jako je třeba nemoc dítěte, nahlásíte věc pojišťovně, dodáte jí podklady, například potvrzení od doktora, a ona vám dá peníze, které jste za dovolenou zaplatili.

Uzavřete ho ale raději hned, jakmile si koupíte letenky nebo zaplatíte zájezd. Pokud budete s jeho sjednáním otálet, může se vám to vymstít. Pojišťovny si totiž stanovují termíny, dokdy nejpozději před odjezdem na dovolenou musíte pojištění storna sjednat.

Pět tisíc bolí méně než padesát

Každá pojistka, i tahle, má své podmínky. Jednou z nich je spoluúčast. To znamená, že část nákladů na zrušenou dovolenou si zaplatíte sami. Ale není to nic strašného. Spoluúčast se často pohybuje mezi 10 až 20 % z ceny zájezdu. Takže když vás dovolená stála 50 000 Kč, zaplatíte jen 5 000 až 10 000 Kč. Zbytek pokryje pojišťovna.

Na podmínky spoluúčasti se podívejte ještě předtím, než si pojištění storna sjednáte, abyste věděli, na čem jste, a nebyli ve finále překvapeni. I když vám při zrušení dovolené stejně nějaká částka propadne, 5 000 korun vás bude bolet rozhodně daleko méně, než kdybyste přišli o celých 50 000.

Kdy ještě pojištění storna pomůže z problému

Nečekaná nemoc dítěte, manžela, manželky není jediným případem, kdy vám pojištění storna zachrání rodinné úspory. Pomůže, když třeba dojde k:

  • nečekanému úrazu,
  • úmrtí v rodině,
  • živelní pohromě, která zasáhne váš domov,
  • ztrátě nebo krádeži dokladů, které potřebujete na cestu,
  • nečekané výpovědi v zaměstnání.

Kromě toho v pojištění storna samozřejmě najdete i výluky, které je dobré si taky prostudovat předem. Pojistku nemůžete nárokovat v situaci, kdy:

  • úřady zamítnou vaši žádost o vízum,
  • nebudete moct odjet na dovolenou z pracovních důvodů,
  • budete mít zdravotní potíže kvůli svému chronickému onemocnění.

Všechny tyto informace najdete v pojistných podmínkách. A i když se jedná o trochu nezáživné čtení, určitě ho nepodceňte.

Už bylo zmíněno, že si máte pojištění storna sjednat nejlépe hned, jak zájezd koupíte. Jednotlivé pojišťovny totiž mají stanovené ochranné lhůty, tedy dobu, do které je nutné pojistku uzavřít. U některých je to třeba nejpozději den, tři, pět nebo týden po zaplacení zájezdu. Jinde se setkáte s podmínkou, že pokud pojištění sjednáte méně než 14 dní před odjezdem, bude případné pojistné plnění snížené o polovinu.

Jednoduše – čím dříve si pojištění storna po koupení zájezdu, pobytu nebo letenky sjednáte, tím lépe. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím a stresu.

Na kolik vás v roce 2024 vyjde rodinná dovolená?

Plánování dovolené baví asi každého. Můžete cestovat prstem po mapě, vybírat si místa, kam se musíte vydat a kde už se vidíte s drinkem na pláži. Letos se vám při něm ale taky trochu protočí panenky. Ceny dovolených se každý rok mění a letošek není výjimkou. Takhle jsou na tom letos top destinace oblíbené u Čechů:

Chorvatsko

Letos se průměrná cena za týdenní pobyt v tříhvězdičkovém apartmánu pro čtyřčlennou rodinu pohybuje kolem 25 000 Kč. Za "čtyřhvězdu" sáhnete do kapsy od 33 tisíc výš.

Itálie

V zemi ve tvaru kozačky vás týdenní pobyt v hotelu s polopenzí pro čtyři osoby vyjde na 40 tisíc. Pokud byste chtěli ubytování mimo hotel, třeba v soukromém apartmánu, cena u těch lepších variant se pohybuje od 3 100 za noc bez jídla.

Řecko

Tahle destinace je nádherná a v tomhle případě se vyplatí jít do all inclusive varianty. Týdenní pobyt v Řecku vás může stát od 50 000 Kč výš. V ceně je ale zahrnuto vše, včetně jídla a pití a třeba i různých aktivit a výletů. Investice do takové dovolené už je nicméně větší a její zrušení bez náhrady by dost bolelo.

Myslete tedy na zajištění svých peněz i klid na duši. Pojištění storna si navíc jednoduše sjednáte k pojištění cestovnímu. Stačí se jenom připojit k internetu, dát tomu pár minut svého času a je to.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.