Nečekaná překážka pro obchvat Pardubic. V cestě stojí 50 let stará skládka

Když bagry rýply do země, neodstranily jen ornici. Narazily na odpadky na skládku o velikosti malého pole. 

Neznámé chemikálie jsou ještě v lahvi. Stavitel odhaduje, že může jít o desítky tisíc tun materiálu. Je tam hodně ostrého skla a sprchových hadic. 

A obchvat za 1,5 miliardy korun tak bude nejspíš zase o pořádný balík dražší. "To bude znamenat vynaložit prostředky v desítkách milionů korun, možná stovka," popsal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

O skládce v trase silnice úřady nevěděly. Na vrcholu kupy nacházíme důležitou stopu, objevila se tam československá baterie do rádia, která tehdy stála 1,60 koruny.

[chooze:article;value:560105]

"Tenkrát tyhle baterky nebyly tak obvyklé a začaly až v 70. letech," řekl 80letý pamětník z Pardubic a ukázal fotografii z doby, kdy byl malý. Pořízena byla na druhé straně Pardubic poblíž úplně jiné skládky. "Skládky se tenkrát řešily jinak než teď. Za svítkovským hřbitovem se tomu říkalo Dolík a tam si každý vyvezl, co chtěl," popsal. 

Stavbaři ještě celou skládku nerozkryli, nevědí, jak je velká. I tak už je stavba půl roku ve skluzu kvůli stále nevykoupeným pozemkům, jezdit se tam má nejdřív příští rok na podzim.

A navíc obchvat provází jedna smůla za druhou. Vánoční povodeň vzala pět metrů dna a podemlela podpůrný pilíř lanového mostu přes Labe. Potápěči museli pod vodou jeho základy zpevnit betonem. Pod hladinou na jaře skončilo 320 metrů krychlových materiálu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.