Chorvaty děsí smrtelná choroba. Číhá ve vodě, už tři nakažení zemřeli

Poté, co lékaři zjistili, že mají pacienty nakažené legionářskou nemocí, začalo okamžitě vyšetřování, odkud infekce přišla. Bakterie, které ji způsobují, se totiž mohou šířit buď z klimatizace, nebo z vody. "Okamžitě jsme zalarmovali chorvatský ústav veřejného zdraví, který provedl veškeré rozbory," uvedl pro web Jutarnji.hr asistent ředitele pro kvalitu vody Milivoj Novak.

Pracovníci ústavu následně izolovali bakterii ve vodovodním řadu. "Nyní probíhá pasterizace, což znamená, že se ze všech vodovodních kohoutků pouští horká voda. Aby byla procedura úspěšná, musí být teplota nastavena alespoň na 75 °C," doplnil Novak.

[chooze:article;value:499623]

Tři pacienti po nákaze zemřeli. "Jednalo se o lidi, kteří měli k infekci bakterií legionella přidružené i další závažné nemoci. Stejná situace je i u ostatních pacientů, kteří infekcí trpí," citoval zástupce Univerzitního nemocničního centra v Záhřebu portál Danas.hr

Legionářská nemoc je závažná forma zápalu plic. Mezi její příznaky patří vysoká teplota, kašel, dušnost a bolesti na hrudi, může se ale také objevit zmatenost, únava, ztráta chuti k jídlu a problémy s žaludkem a střevy. Úmrtnost se pohybuje mezi 5–15 %. "Léčba probíhá pomocí antibiotik, která se při těžkých stavech podávají nitrožilně,“ uvádí web Legionella.cz.

Problém s legionářskou nemocí mělo přednedávnem i Česko. V dubnu se jí v Kolíně nakazili tři lidé. Tehdy hygienici varovali obyvatele dotčeného sídliště, aby vydezinfikovali svá koncová vodovodní zařízení.

Ústecko drtí sedmá nemoc. Nakazily se desítky dětí (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.