Zdražení energií od dodavatelů? Vyzrajte na něj včas!

Ceny jak na horské dráze

Poslední roky ukázaly, jak skokově můžou ceny elektřiny a plynu růst a co všechno má na jejich vývoj vliv. Zpomalení průmyslu v době covidové pandemie, pád Bohemia Energy a následně začátek ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. To vše zamíchalo s cenami energií a tím i s peněženkami spotřebitelů. Některým domácnostem výdaje za energie rapidně narostly – až o tisíce korun – a z elektřiny se tak rázem stalo téměř luxusní zboží.

Nejvíce turbulentní měsíce jsou sice za námi, o stabilitě energetického trhu ale můžeme mluvit jen stěží. I nadále totiž křivky vývoje cen vypadají jak divoká horská dráha. Zatímco například v únoru se cena za 1 Megawatthodinu (MWh) pohybovala okolo 70 euro bez DPH, na konci května už to bylo 100 euro za 1 MWh. A zdá se, že onen pomyslný vrchol ještě nenastal. Cestu z kopce dolů si tedy v dohledné době užívat nebudeme.

Až tisíce ušetřených korun ročně

Přesto mnozí dodavatelé energií stále lákají na výhodné ceníky. A slibují svým zákazníkům úsporu. Jsou to marketingové triky? Nebo se na energiích opravdu dá ušetřit?

Pravda je vlastně někde uprostřed. Novým zákazníkům totiž obvykle dodavatelé energií nabízí výhodnější ceny než zákazníkům stávajícím. Jinými slovy odměnou za to, že dodavatele elektřiny či plynu změníte, můžete skutečně ušetřit nemalé výdaje. U elektřiny je to až 4000 Kč za rok, u plynu kolem 3000 Kč. A to už za zvážení stojí, co myslíte?

Přetahovaná o zákazníky ostatně není na českém trhu ničím novým a kdo tuto hru nehraje, dost snižuje své šance na úspěch. Pro spotřebitele má navíc zásadní výhodu – může z ní nemálo vytěžit.

Není čas ztrácet čas. A peníze

Nutno ale také říct, že pro to, abyste na účtech za elektřinu a plyn skutečně nějakou tu korunu uspořili, musíte také sami něco udělat. A to ideálně co nejdříve. Prognózy totiž ukazují, že elektřina i plyn budou nadále zdražovat. Domácnosti, které svou situaci nebudou včas řešit, můžou zbytečně spadnut do dražších ceníků, se kterými dříve nebo později dodavatelé vyrukují.

Prvním krokem je průzkum trhu a produktů jednotlivých dodavatelů. Že se v nabídce a termínech nevyznáte? Naštěstí nemusíte! Online srovnávače, jako je například ten od Ušetřeno.cz, totiž skoro všechnu práci odvedou za vás. Stačí vyplnit jen několik málo údajů a přehledně si porovnáte nejen ceníky jednotlivých dodavatelů, ale také rázem uvidíte, kolik sami můžete výběrem výhodnějšího produktu ušetřit.

Myslete také na to, že nákup elektřiny není jako kupovat v sámošce rohlíky. Cena této komodity se může v čase opravdu razantně proměňovat, a proto se současné nabídky můžou už za pár týdnů či měsíců stát minulostí. Zatímco ale ceny na burze porostou, vy můžete platit pořád stejně, a to díky fixaci. Právě zafixování cen energií v rámci současných výhodných ceníků vám může do budoucna ušetřit další stovky až tisíce korun.

Fixovat se vyplatí

Jak to v praxi funguje? Dejme tomu, že si u dodavatele vyberete produkt s cenou 3 600 Kč za 1 MWh včetně DPH a s fixací na tři roky. Pokud bydlíte v bytě a elektřinou netopíte, vaše průměrná roční spotřeba se bude pohybovat kolem 2 MWh a zaplatíte tedy přibližně 7200 Kč i s DPH za elektřinu ročně. Pokud bydlíte v rodinném domě, vaše spotřeba se i bez vytápění elektřinou může vyšplhat až na 4,5 MWh, za které zaplatíte 16 200 Kč.

Dodavatel bude další rok v důsledku stoupajících cen na trhu s energiemi nucen zvýšit cenu za elektřinu z 3600 na 4200 Kč včetně DPH. Vás se ale díky fixaci zdražení netýká – cenu máte zafixovanou tak, jak jste si jí u dodavatele sjednali v době podpisu smlouvy a platíte tedy pořád stejně, bez ohledu na vývoj cen na trhu. Kdybyste si nicméně produkt s fixací nesjednali a platili jste aktuální ceny, stála by vás elektřina o 1200 Kč ročně více, respektive o 2700 Kč v případě rodinného domu.

Za tuhle částku se přitom dá koupit už celá řada věcí, třeba nový kuchyňský mixér, tiskárna, in-line brusle, týdenní nákup potravin pro celou rodinu, nebo ušetřené peníze zkrátka přihodíte do prasátka, ve kterém si střádáte na dovolenou.

Včasná změna dodavatele spolu se zafixováním produktu tedy rozhodně smysl mají a můžou vám přinést opravdu nemalé úspory. Sjednat si nového dodavatele už dnes můžete plně online, z pohodlí domova a bez zbytečné administrativy i času stráveném na pobočce. Na Ušetřeno.cz vám s přechodem k novému dodavateli navíc rádi pomůžou proškolení specialisté, kteří vám budou k dispozici kdykoliv, kdy to budete potřebovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.