Skončí vaše manželství rozvodem? Na vině můžou být kamarádi i výběr profese

Přes 48 tisíc párů si loni v Česku dle dat Českého statistického úřadu řeklo své ano. Ve stejný rok zároveň téměř 20 tisíc dvojic řeklo ne, což bylo nejnižší číslo od 60. let minulého století, kdy se ale zároveň bralo přes 80 tisíc párů. V posledních letech nicméně dlouhodobě platí, že se rozvede každé druhé manželství.

Experti nyní odhalili několik faktorů, které zvyšují či snižují šanci, že právě vaše manželství skončí rozvodem. O průzkumu, který zkoumal data především z USA, informoval magazín Forbes

Rizikové faktory

Velkou roli u rozvodovosti hraje počet předchozích sňatků. Vědci zjistili, že u prvního manželství je riziko rozvodu jen 43 %, ale u dalších se rapidně zvyšuje. Pokud už stojíte před oltářem podruhé, tak máte šanci na rozvod 60 % a při třetí svatbě dokonce 73 %.

Zda manželství vydrží, se dá odhadnout i podle podoby vztahu před svatbou. Pokud spolu partneři žili ve společné domácnosti, tak měli 34% riziko rozvodu. Páry, které spolu začaly žít až po svatbě, se rozvedly jen ve 22 % případů. Experti to mimo jiné přisuzují tomu, že jde většinou o páry se silnějším náboženským přesvědčením.

Šanci na rozvod ovlivňují dokonce i vaši kamarádi. Pokud máte v okolí rozvedené přátele, tak se o 75 % zvyšuje šance, že se rozpadne i váš vztah.

[chooze:article;value:526111]

​Průměrná délka manželství je dle průzkumu osm let. Často ovšem trvá měsíce či roky než je rozvod dokončen a reálně tak páry jako manželé fungují kratší dobu. Nejčastějším důvodem rozvodů bývá vzájemné odcizení (75 %), následuje nevěra (60 %) a domácí násilí (24 %). Většinou se v manželství objevuje více faktorů a právě nevěra bývá často už jen tou poslední kapkou.

Během zkoumání se vědci zaměřili i na různá povolání a odhalili, že zaměstnání má také vliv na pravděpodobnost rozvodu. Existuje totiž hned několik profesí, kde rozvodovost přesahuje 50 %. Patří mezi ně manažeři, kteří mají rozvodovost 52,9 %, a barmani, kteří mají rozvodovost 52,7 %. Tyto profese totiž obvykle zahrnují dlouhou pracovní dobu, což může narušit partnerský vztah. Málo se naopak rozvádějí například fyzikové (18,9 %), fyzioterapeuti (20,7 %) nebo chirurgové (21,8 %).

Rozvedení umírají dřív

Zajímavým údajem je také úmrtnost. Jedním důsledků rozvodů je totiž zvýšené riziko předčasné smrti. Konkrétně je úmrtnost 1 363 na 100 000 u rozvedených ve srovnání se 779 na 100 000 u lidí v manželství. Více umírají rozvedení muži (1 772) než ženy (1 095).

Jsou to navíc právě ženy, které mnohem častěji iniciují rozvod. V heterosexuálních párech požádá o rozvod v 69 % případů žena. 

Rozvodovost v Česku loni klesla. Pároví terapeuti mají i tak plné ruce práce (2/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.