Zemské jádro začalo zpomalovat, potvrdili vědci. Řekli, co to znamená

Vědecký tým z Jihokalifornské univerzity  (USC) prokázal, že vnitřní zemské jádro zpomaluje svoji rotaci v porovnání s povrchem planety. Vědci na to přišli pomocí sledování seismických vln a svá zjištění zveřejnili v časopise Nature.

Že se něco takového děje vědci tušili již delší dobu. Nyní mají ale jasný důkaz, že tomu tak skutečně je. "Když jsem poprvé viděl seismogramy, které naznačovaly tuto změnu, byl jsem ohromen," prohlásil k výzkumu profesor geologie na USC John Vidale. "Když jsme ale našli dva tucty dalších pozorování dokazujících to samé, výsledek byl jasný," dodal.

Zpomalovat jádro začalo pravděpodobně kolem roku 2010. Dá se také říct, že couvá, protože v porovnání se zemským povrchem se opravdu otáčí opačným směrem. Dříve se přitom naopak otáčelo rychleji.

[chooze:article;value:558917]

Podle odborníků může mít tento jev i reálný dopad. Katastrofické následky jako ve filmu Jádro z roku 2003 ale nečekejte. Zpomalené jádro prý může změnit délku dne. O zlomky sekundy. "Změnu řádově v tisícinách sekundy je velmi těžké v ruchu rozvířených oceánů a atmosféry postřehnout," říká Vidale.

Zdůraznil také, že chování zemského jádra může být složitější, než se čekalo. Odhady dopadů na dění na povrchu jsou tak spíše jen spekulace.

Vnitřní zemské jádro je pevná železo-niklová koule nacházející se asi 5 000 kilometrů pod povrchem. Obklopuje jej vnější jádro, které je taky železo-niklové, ale tekuté. Mezi ním a zemskou kůrou se nalézá ještě zemský plášť.

Zemské jádro se zastavilo, tvrdí vědci. Nebezpečné to prý není (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.