V pátek už se nepracuje. České firmy přichází s revoluční změnou

Zatím se oficiálně o čtyřdenním týdnu neuvažuje, některé české firmy už jej ale nabízejí a zájem podle personální agentury Advantage Consulting roste. A společnosti, které jej zavedly, si ho z většiny více méně pochvalují.

"Mezi hlavní benefity čtyřdenní pracovní doby patří zvýšená produktivita, vyšší úroveň spokojenosti zaměstnanců, lepší skloubení pracovního a osobního života – takzvaný work-life balance a snížení stresu. Zaměstnanci mají více času na rodinu, koníčky a osobní rozvoj, což může vést k jejich větší loajalitě a motivaci. Kratší setrvání zaměstnanců v kancelářích představuje i úsporu firemních peněz, jako jsou nižší náklady na energie, úklid kanceláří a celkový provoz," uvedla marketingová manažerka agentury Marcela Vyskonová.

[chooze:poll;value:9ac1f3223b1b569f8c05f812dffadd084428a386]

Oblíbená je zatím například hlavně mezi kreativními agenturami. "Tento model může být také výhodný pro startupy a menší firmy, které chtějí přilákat talentované pracovníky a nabídnout jim atraktivní pracovní podmínky," poznamenala majitelka agentury Olga Hyklová.

Popularita změny roste v IT. "Uplatnění v IT často klade důraz na výstupy a výsledky práce spíše než na pevně daný čas strávený v kanceláři. Díky technologickému pokroku je také možné provádět práci na dálku a flexibilně, což umožňuje efektivnější rozložení pracovního času. Zaměstnanci v IT mají často silně vyvinuté analytické a organizační schopnosti, které jim umožňují efektivnější plánování a správu času. Nicméně zavádění čtyřdenní pracovní doby vyžaduje pečlivé plánování a přizpůsobení pracovního prostředí, aby byla zajištěna efektivita a produktivita práce. Úspěch tohoto modelu závisí na schopnosti firem, a hlavně managementu přizpůsobit se novým pracovním podmínkám a najít rovnováhu mezi potřebami zaměstnanců a požadavky podnikání," upozornila.

I s čtyřdenním pracovním týdnem by zaměstnancům mělo zůstat stejně práce. Musí se tak během čtyř dnů více soustředit a být produktivnější.

[chooze:article;value:541266]

Nemá to ale jen výhody. Některé firmy se třeba obávají, že se ze čtvrtka stane nový pátek, při kterém klesne produktivita. "Nevýhody čtyřdenní pracovní doby zahrnují možné logistické a organizační výzvy, například nutnost přizpůsobení pracovních procesů a zajištění dostatečné dostupnosti pro klienty. Některé firmy mohou mít obavy z poklesu produktivity nebo ztráty kontroly nad pracovním výkonem zaměstnanců. Implementace tohoto modelu může také vyžadovat změny v legislativě a kolektivních smlouvách," varovala Vyskoková.

S čtyřdenním pracovním týdnem už experimentují například v Německu Tam za něj dlouhodobě lobbují odbory. Stovky zaměstnanců mají tedy od února třídenní víkend. Podle odborníků by v budoucnu mohl být v Evropě běžnou záležitostí, a to hlavně díky umělé inteligenci, která má lidem zjednodušit práci.

V Řecku naopak od 1. července začíná platit možnost šestidenního pracovního týdne. Pokud tedy půjdou Řekové do práce i v sobotu, získají navíc 40 procent své mzdy.

Do Evropy míří čtyřdenní pracovní týden. Česko na něj ale není připraveno (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.