Češi přestávají pít pivo. Chodí i méně do hospod a restaurací

Češi loni vypili 256 piv na hlavu, a to včetně kojenců. A opět jsme v této disciplíně první na světě. Na nás na Čechy je to ale slabý odvar. Jedná se totiž o nejnižší spotřebu od roku 1963.

Dříve znamenala hláška "Jdu na jedno" spíše to, že člověk dostal propustku z domu a vrátil se až v nočních hodinách. Dnes už lidé chodí často opravdu jen na jedno.

"I my to pociťujeme, ale snažíme se s těmi zákazníky nějak pracovat, máme pro ně připravené různé akce. Například v neděli máme velké pivo za cenu malého," uvedl provozní zlínské restaurace Hasičárna Novesta Aleš Omelka.

[chooze:article;value:559125]

​Pivo neustále zdražuje, a to hlavně v hospodách. Průměrně stála letos v dubnu v českých hospodách čepovaná dvanáctka téměř 59 korun. To je o 5 korun a 60 haléřů víc než loni. Lidé si často zlatavý mok koupí raději v lahvi, nebo mají doma vlastní pípu.

"Oni tráví spíše spoustu času na sociálních sítích místo takového toho socializování se v restauracích a v hospodách, což bychom my viděli radši," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.

Loni jsme vypili o 1 milion a 350 tisíc hektolitrů českého piva méně než před pandemií coronaviru. A na to, že se na půllitry v hospodách začíná prášit, doplatí Česká republika podle některých i v oblasti turismu.

"Jak opadne Česká pivní kultura, tak opadne i to, čím jsme byli slavní ve světě. Tím pádem opadne zájem o Českou republiku a o to ji navštívit," prohlásil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.