Vládní krize kolem situace ve školství. Hrozí rozpad koalice i pád kabinetu

Takhle blízko svému pádu současná vláda zřejmě ještě nebyla. Ministr školství Mikuláš Bek připustil svou rezignaci v případě, že kabinet Petra Fialy ve státním rozpočtu nenajde více peněz na školství. Ministr mluví o 37 miliardách korun.

"Nechtěl bych být u rozpočtu a nebudu u rozpočtu, který by nenaplňoval programové vládní prohlášení," uvedl Bek. V něm se koalice zavázala k tomu, že veřejné výdaje na vzdělávání budou odpovídat zhruba 5 procentům HDP. V opačném případě by druhá nejsilnější vládní strana – STAN – nemusela podpořit rozpočet, což by se rovnalo fakticky vyslovení nedůvěry a pádu vlády.

"Je tady nějaký vládní závazek, kolik peněz má být vynakládáno na školství. Stejně jako jsme ten závazek byli schopni splnit v armádě, tak pojďme ho stejně odvážně splnit i ve školství a ty peníze hledejme," doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:560248]

​Sílu Starostů si uvědomuje i premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj by si ale ministři neměli podobným způsobem vyhrožovat.

"Pokud jde o výdaje na vzdělání, jsem první, kdo je bude chtít rozumně zvýšit proti rozpočtu letošního roku. Stejně jako tento týden vláda uložila ministru financí připravit návrh rozpočtu s navýšením prostředků na výzkum a inovace," okomentoval situaci premiér.

"Vnímám to jako takovou jeho slovní pyrotechniku teď před vyjednáváním o rozpočtu ve školství. Je to věc hnutí STAN a pana ministra Beka, zda bude uvažovat o rezignaci, zda bude takové věci vůbec zmiňovat," popsal poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09).

"Ministr Bek je podle mě v kleštích, protože na něho je tlak. Ten tlak už je určitě rok. On si zatím nevybojoval vůbec nic. Ono to není jenom o tom, že chodíte na tiskové konference a dáváte sliby, ono to jednou dojde. Dojde trpělivost těm lidem a on, myslím si, že nemá v tuto chvíli už jinou možnost. Naopak to dělá za mě velmi pozdě," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

[chooze:article;value:556252]

​Analytička Lenka Zlámalová nepovažuje rezignaci ministra školství a pád vlády za reálný. "STAN měl velmi špatný výsledek v evropských volbách. V tuto chvíli má obrovský počet poslanců a nikdy to už asi nezopakuje," okomentovala situaci.

Důležitý je i kontext. "Na podzim nás čekají krajské volby, a právě to je pro STAN velmi důležité," řekla Zlámalová. "Oni musí svým voličům předvést, že jsou akční a že bojují za peníze," doplnila.

Není to poprvé, co Starostové svým kolegům přidělávají vrásky na čele. Naposledy, když jmenovali zmocněnce pro EURO, i přesto že na přijetí jednotné evropské měny nebyla a není koaliční shoda.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.