Vypjatá situace na ISS. NASA odvysílala záchranu života astronauta

Nepříjemnou situaci v noci na čtvrtek zažili zaměstnanci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Ten totiž podle deníku Guardian v rámci živého vysílání z Mezinárodní vesmírné stanice omylem odvysílal nácvik krizové situace na palubě.

Vysílání se nejdříve přerušilo, následně ale bylo slyšet osobu, která zdánlivě promlouvala k posádce stanice kvůli nouzové situaci na palubě. Konkrétně mělo jít o dekompresní nemoc velitele mise.

"Takže pokud bychom mohli dostat velitele zpět do obleku a tam ho uzavřít..." mělo zaznít během cvičení. "Před uzavřením obleku a hledí a natlakováním obleku bych chtěla, abyste mu ještě jednou zkontrolovali puls," ozvalo se prý také.

[chooze:article;value:558215]

U lidí na Zemi tak toto vysílání vyvolalo obavy o bezpečí astronautů. Když NASA zjistila, co se stalo, vydala na síti X prohlášení, kde vysvětlila, jak se nedopatření stalo.

"Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice se žádná mimořádná situace neodehrává. Přibližně v 0:28 SELČ byl v živém přenosu NASA vysílán zvuk z pozemního simulačního zvukového kanálu, který naznačoval, že člen posádky pociťoval problémy související s dekompresní nemocí," uvedla agentura.

"Tento zvuk byl neúmyslně přesměrován z probíhající simulace, v rámci níž členové posádek a pozemní týmy trénují různé scénáře toho, co se může stát ve vesmíru. Členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice tou dobou měli naplánovaný spánek. Všichni jsou zdraví a v bezpečí," dodala agentura.

Vesmírná loď Starliner se připojila k ISS. Jsme nadšení, reagovala posádka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.