Prezident Biden šokoval na summitu G7. Video obletělo svět

Představení parašutistů snášejících se k zemi s vlajkami států skupiny G7 a slavnostní večeře. Tak ve čtvrtek lídři sedmi ekonomicky nejvyspělejších států světa zakončili první den jednání.

Pozornost médií na sebe strhl hlavně viditelně zmatený 81letý prezident USA Joe Biden. Ten se po seskoku parašutistů náhle oddělil od skupiny politiků a vydal se úplně opačným směrem. Situaci musela zachraňovat italská premiérka Giorgia Meloniová.

Ve čtvrtek se lídři dohodli na tom, že peníze, které Rusku zmrazily evropské státy, mohou být využity na nákup zbraní pro Ukrajinu nebo jako investice do obnovy válkou poničené energetické infrastruktury.

[chooze:article;value:559978]

​"Bylo přijato rozhodnutí o využití ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny, a to ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Děkuji vám. Se všemi zeměmi G7 jsme již podepsali sedm bezpečnostních dohod a dalších deset se chystáme podepsat," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V pátek jednací maraton pokračuje. Tématem je na rozdíl od předchozího dne migrace, umělá inteligence a Čína. Na summit dorazí i papež František, který se tak stane vůbec první hlavou katolické církve přítomnou na zasedání skupiny G7. Čeká ho osobní setkání hned s několika vrcholnými představiteli včetně prezidenta USA Joea Bidena.

Dohodu mezi USA a Ukrajinou rozebral bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.