Blesk udeřil v Jizerských horách do turistů. Přes deset zraněných včetně dětí

Nešťastná událost se stala kolem půl třetí na stezce v horském průsmyku Lacznik, uvedl web lwowecki.info. Průsmyk leží hned u českých hranic a je vzdálený zhruba pětadvacet kilometrů vzdušnou čarou od liberecké čtvrti Vratislavice, kde na začátku června úder blesku zranil 20 lidí.

Skupina polských turistů dopadla o něco lépe. V nemocnici skončilo 13 lidí z toho sedm dětí. Většinu po vyšetření propustili, hospitalizováni zůstali tři. Utrpěli popáleniny a jejich životy nejsou v ohrožení, informovala agentura PAP.

První byla na místě horská služba, následovaná záchranáři z celého okolí, policisty a pěti jednotkami hasičů.

[chooze:article;value:558343]

​Čtyřiadvacetičlennou výpravu tvořily děti s poruchou autistického spektra a jejich doprovod. Výletníkům včetně zraněných poskytlo prvotní azyl nedaleké turistické středisko, kde se jim kromě první pomoci dostalo tepla i občerstvení.

Některá média uvedla, že šlo o ojedinělý blesk, podle lwowecki.info se však krajem prohnala krátká silná bouřka provázená krupobitím.

Incident v Liberci – Vratislavicích se stal v neděli 2. června v zámeckém parku na oslavách Dne dětí. Blesk udeřil do stromu, pod kterým se někteří schovali před průtrží mračen. Dvacet lidí včetně dětí utrpělo zranění. Několik dospělých museli záchranáři resuscitovat.

Nemocnice: Většina zasažených bleskem měla krátké poruchy vědomí, všichni jsou mimo ohrožení života (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.