Po zmizelém letadle pátrali přes padesát let. Teď ho našli na dně jezera

[chooze:gallery;value:36214]

Soukromé letadlo s pěti muži na palubě zmizelo v lednu 1971 během sněžné noci v americkém Vermontu. Dlouhých 53 let se ho nepodařilo najít. Teď ale experti tvrdí, že ho našli na dně tamějšího jezera Champlain, jak píše web CBS News.

Během let v jezeře po letadle pátrali 17krát. Teď ale tým vedený podvodním průzkumníkem Garrym Kozakem použil dálkově ovládanou ponorku a objevil vrak, na kterém by mělo být lakování shodné se zmizelým letadlem.

[chooze:article;value:559450]

"Jsme si na 100 % jistí, že se jedná o ztracené letadlo," řekl Kozak pro televizi NBC10 Boston. Vrak má ležet v hloubce asi 60 metrů. V nejhlubším místě má jezero až 120metrovou hloubku.

"Budeme vyhodnocovat specifika nalezených věcí a míru jistoty, s jakou jsme schopni je pozitivně spojit s nalezenými troskami. V návaznosti na to, pokud a kdyby byly nějaké trosky nalezeny, určíme, jaká úroveň zkoumání by byla vhodná vzhledem k tomu, co je nalezeno," uvedl mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost dopravy Peter Knudson.

[chooze:article;value:546553]

"Nevím, kde je můj otec. Někdy si říkám: Zemřel opravdu?" řekl NBC10 Boston syn jednoho cestujících Frank Wilder při příležitosti upomínkové akce na nehodu. "Padesát let je dlouhá doba, ale některé dny se zdá, jako by to bylo včera," uvedla neteř jednoho z pilotů.

Děsivé přistání. Pilot nemohl v březnu dostat letadlo na ranvej (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.