Nemáme peníze, oznámila Liberty před výplatami. Huť má mít nového majitele

Huť Liberty podle odborářů oznámila svým zaměstnancům dva dny před výplatním termínem, že nemá peníze na výplaty. A to by samozřejmě mohl být pro některé z 5 000 zaměstnanců hutě existenční problém.

Na situaci ale zareagovala vláda a podle ní bude stát prostřednictvím úřadu práce vyplácet zaměstnancům firmy tři měsíce jejich mzdu. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohou zaměstnanci od pondělí žádat úřad práce o výplatu. Pokud by stát takto nezakročil, museli by pracovníci hutě čekat na peníze až tři měsíce.

[chooze:article;value:559965]

Ostravský krajský soud potvrdil, společnost Liberty Ostrava přechází do insolvenčního řízení a je tedy k prodeji. Vláda prý je v kontaktu s investorem, jenž zvažuje vstup do Liberty Ostrava. Konkrétní ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nebyl.

A o takovémto zájemci zatím nevědí ani odboráři. V minulosti se ale o podnik zajímaly například Třinecké železárny a další velcí hráči na trhu, třeba podnikatelé Pavel Tykač, Jaroslav Strnad nebo Daniel Křetínský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.