Microsoft začal odpočítávat. Vyzývá uživatele, aby udělali zásadní změnu

Podpora oblíbeného operačního systému Windows 10 se pomalu blíží ke konci. Společnost Microsoft ji oficiálně zastaví 14. října 2025. Už teď ale vyzývá uživatele, aby přešli na novou verzi operačního systému.

Jenže se jí to zatím nedaří. Pokud jde o verze Windows, stále totiž jasně kraluje právě verze 10, kterou podle webu Statcounter používá přes 68 % uživatelů. Verzi 11 pak jen asi 27 %.

Nepomáhá ani to, že upgrade na Windows 11 je zdarma. Podle webu Windows Latest začal Microsoft uživatelům dokonce upozorněními přes celou obrazovku připomínat, že, "je čas upgradovat počítač před koncem podpory".

[chooze:article;value:556383]

Ani to podle webu XDA developers ale nebude stačit. Problém totiž pravděpodobně není v tom, že by lidé o Windows 11 nevěděli, ale zkrátka v tom, že s tímto operačním systémem nejsou spokojeni.

Dalším problémem je to, že ne všechny počítače můžou upgrade provést. Pro správné fungování musí totiž přístroj splňovat technické požadavky. Pokud je nesplňuje, systém uživatele upozorní, že přechod na novější verzi není možný.

Microsoft ale situaci vidí ještě trochu jinak. Podle viceprezidenta Microsoftu pro marketing Windows Aarona Woodmana totiž uživatelé zkrátka vyčkávají. "Nepřekvapuje mě to," řekl pro britský Express. "Měli jsme spoustu uživatelů Windows 7 i po uvedení Windows 10, a to až do konce data podpory pro Windows 7. Ve skutečnosti jsou současná data lepší než tehdy," dodal.  

Ukončení podpory operačního systému neznamená, že systém (a s ním počítač) nebude fungovat. Pro počítač to ale představuje bezpečnostní riziko. Po ukončení podpory totiž přestávají vycházet aktualizace, což usnadňuje napadení počítače viry. Například už nepodporovaný systém Windows 7 ale stále používají skoro 3 % uživatelů Windows.

Děti a počítačové hry: Kdy jde o zdravé odreagování a jak poznat závislost?

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.