Jurečkův vánoční večírek porušil několik nařízení. Úředníci pili při práci

Kontroverzní vánoční večírek ministerstva práce a sociálních věcí, který se odehrál v době, kdy na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy útočil vražedný střelec, bude mít nejspíš ještě dohru.

Akce totiž podle zjištění Českého rozhlasu porušila nejen zákon, ale i nařízení samotného ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který se jí taky účastnil. Státní úřad inspekce práce prověřoval akci od února. Kontrola trvala několik měsíců. Až v květnu úřad potvrdil, že večírek neprobíhal podle regulí. 

"Kontrolou bylo zjištěno, že zaměstnavatel v průběhu vánočního setkání nevytvořil bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímání opatření k předcházení rizik, neboť umožnil požívání alkoholických nápojů na svém pracovišti," řekl pro ČRo mluvčí inspektorů Richard Kolibač.

[chooze:article;value:559430]

Nyní vyšly najevo další podrobnosti. "Služební doba zaměstnancům nebyla ukončena v den konání vánočního setkání v 15:30 hodin, ale zaměstnanci se zúčastnili zahájení vánočního setkání a poté střídavě vykonávali práci v kancelářích a opětovně se vraceli na vánoční setkání," píše se v dokumentu, který rozhlas získal.

Úředníci tak během práce popíjeli podle inspektorů pivo a víno. To se ale až na výjimky nesmí. "Zaměstnanec je povinen nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště, nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele," píše se totiž v zákoníku práce.

Kromě něj mělo ministerstvo porušit také vlastní předpis. Konzumaci alkoholu na ministerstvu měl totiž Jurečka zakázat i v příkazu ministra z roku 2022. I přesto si ministerstvo na akci objednalo 258 lahví vína a 90 litrů piva dohromady za více než 80 tisíc korun. Ministerstvu nyní za porušení zákona hrozí pokuta. Ta může být až 50 tisíc korun.

Inspektoři se zaměří na bezpečnost práce a nelegální zaměstnávání. Budeme více nekompromisní, slibuje Jurečka (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.