Vrah z fakulty se mstil společnosti, útočil sám, měla zjistit policie

Střelec, který na filozofické fakultě v Praze zastřelil 14 lidí, v Hostouni svého otce a předtím i v Klánovicích muže s dvouměsíčním dítětem, se chtěl pomstít celé společnosti. Podle zdrojů Seznam Zpráv to vyplývá z policejní vyšetřování.

Neměl se tedy mstít nikomu konkrétnímu, nikdo jej ani údajně neradikalizoval. Cítil se nepochopen a chtěl se zviditelnit. Psychickou chorobou, kvůli které by byl nepříčetný, prý ale netrpěl.

Policie měla také vyloučit možného komplice. "Vše udělal sám. A je potvrzené, že střílel i v Klánovicích a v Hostouni," sdělil zdroj Seznam Zpráv seznámený s detaily. Podle vyšetřovatelů šlo jeho plán jen těžko odhalit.

[chooze:article;value:558946]

Oficiálně by mohlo vyšetřování střelby skončit příští týden. Policie ani státní zastupitelství se do té doby k střelbě nevyjadřují. 

"Stále platí, že právo na poskytování informací má vyhrazeno MSZ (městské státní zastupitelství, pozn. red.) a KŘP (krajské ředitelství policie, pozn. red.) hl. m. Prahy tudíž nemůže poskytovat jakékoliv bližší informace týkající se této trestní věci. V současné chvíli však již mají právo nahlížet do kompletního spisu jednotliví poškození," reagovala policie.

"V článku jsou obsaženy informace, které už byly opakovaně komentovány jak policií, tak také státním zastupitelstvím. Nutno zdůraznit, že některé informace v textu jsou z našeho pohledu zcela zjevně a výrazně nepřesné," doplnila.

[chooze:article;value:546116]

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už v březnu řekl, že by se měla motiv vraha veřejnost dozvědět. Původně předpokládal, že závěry budou už v květnu. "To jsou věci, které by se časem na veřejnosti objevit měly. To znamená informace o tom, jakým způsobem vrah uvažoval, jakým způsobem se stalo, že ho systém nezachytil, zda někdy volal o pomoc, zda je to člověk, kde zanedbal systém nějaký náznak, který mohl být prevencí," prohlásil v pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct.

Minulý týden ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů představil závěry jejich šetření. "Žádný z policistů či zaměstnanců Policie České republiky není podezřelý ze spáchání trestného činu. Není tedy na místě zahájení úkonů trestního řízení," řekl.

Zpochybnění psychické nemoci. Žalobkyně promluvila o motivu střelce z univerzity (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.