V táborské zoo otevřeli záchrannou stanici. Pomáhat bude hlavně šelmám

Dva prostorné výběhy se špičkovým zázemím vhodné jak pro tygry nebo lvy, ale i pro pumy, vlky a další chráněné chladnomilné šelmy. V budoucnu budou sloužit jako dočasný domov pro zvířata odebraná z nelegálních nebo nevhodných chovů.

V záchranném centru může najít útočiště až deset zvířat v závislosti na druhu. Táborská zoo je první, která takovéto zařízení vybudovala. "Snažili jsme ty nejpozitivnější trendy, které jsou ve světě, sem promítnout. Je tu třeba nerezová síť, která je navíc v černém provedení, a to tak, aby minimálně rušila," řekl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

"Pomůže řešit nějaké aktuální případy, které zřejmě nastanou ještě v tomto roce," upozornil vedoucí oddělení mezinárodních úmluv ministerstva životního prostředí Jiří Mach.

[chooze:article;value:559663]

​Úřady potřebují každý rok umístit přibližně deset zabavených šelem do vhodného prostředí, za poslední roky se to ale často nedaří, chybí totiž kapacity, kam zvířata dát. Zájem o ně mnohdy nemají ani zoologické zahrady, kterým také chybí prostory.

"Jednou z těch možností, jakým způsobem se vypořádat s touto situací, je ponechat zvíře u chovatele, pokud podmínky chovu nejsou přímo otřesné," poznamenal Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí.

To je případ také vlků z městské části Praha-Řepy. I když tato situace zrovna dobře nevypadá, čekají zvířata na nový domov už několikátý rok. Záchranné centrum v Táboře tak pro ně konečně představuje naději. Podobná centra by v budoucnu měla vzniknout i v dalších zoologických zahradách.

"Ambice na straně státu je, aby ty jednotkové kapacity pro velké šelmy byly do roku 2030 zhruba na číslovce zhruba 20 až 25 jako jedinců k umístění," uvedl Jiří Mach z ministerstva životního prostředí.

Stavba tohoto centra vyšla na 12 milionů korun, tři čtvrtiny přitom zafinancoval stát.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.