Rusové měli zapálit autobusy, Praha mlčí. Reakce je musí bolet, říká analytik

Česká republika se stala minulý týden terčem žhářského útoku. V autobusových garážích dopravního podniku "úřadoval" žhář. Navzdory jeho jihoamerickému původu byl podle premiéra Petra Fialy (ODS) velmi pravděpodobně financován z Ruska.

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký se domnívá, že by měla přijít tvrdá reakce, kterou by Česká republika koordinovala s dalšími státy včetně Polska a Pobaltí, které byly postiženy podobně a možná i ve větším rozsahu než my.

[chooze:article;value:559622]

​​"Rusko by mělo tu reakci skutečně pocítit. Pokud bychom odpověděli pouze my, tak by si toho nikdo ani nemusel všimnout. Pokud odpověď bude dostatečně razantní po diplomatické i ekonomické stránce, Moskvu by to mohlo od dalších podobných kroků odradit," domnívá se Mikulecký.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ve středu uvedl, že česká diplomacie v žádném případě dopředu nekomentuje kroky, které chystá.

Exministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM) se nedomnívá, že by česká diplomacie zatím cokoli propásla. "Mohou čekat na nějaké velmi silné důkazy, které všechna podezření definitivně potvrdí. Ruských diplomatů je u nás už velmi málo, takže ani nepředpokládám, že je prostor pro jejich  vyhoštění,"  připomíná pro TN.cz Petříček.

[chooze:article;value:559766]

​I když česká diplomatická reakce zatím žádné konkrétní obrysy nemá, důležitá je také otázka zajištění domácí bezpečnosti. Milan Mikulecký si však nemyslí, že by česká policie, která od sobotního večera častěji hlídkuje například u nádraží a obchodních center, cokoliv podcenila.

"Potenciálních cílů je v kritické infrastruktuře navíc mnoho a není šance vše ohlídat. Útoky jsou většinou vedeny takzvanými osamělými vlky. Větší šance je dopředu podchytit, mají zpravodajské služby," domnívá se analytik.

Ten ale za větší bezpečnostní riziko pro Českou republiku považuje v absenci protivzdušné obrany. "Systém Spyder, který má objednaný naše armáda, nás pouze ochrání pouze proti letadlům a raketám s plochou dráhou letu. Neochrání nás však před balistickými střelami, jež nás mohou v budoucnu ohrozit mnohem víc," domnívá se Mikulecký.

Žhářský útok na MHD. Česká diplomacie by měla rychle zakročit, říká politolog (11/6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.