Kypr zachvátil rozsáhlý požár. Nedaří se ho dostat pod kontrolu

[chooze:gallery;value:36198]

Požár v regionu Pafs vypukl v úterý časně odpoledne na nelegální skládce odpadu. Na místě zasahuje zhruba 250 hasičů, 50 hasičských vozů a také šest letadel, píše web CyprusMail. Oheň se jim však stále nepodařilo dostat pod kontrolu a požár se šiří směrem na východ. Úřady se tak obávají, že by mohl zachvátit i lesy.

"Všechny příslušné služby vyvíjejí nadlidské úsilí, aby požár v provincii Pafos uhasily. Policie odvolala své zaměstnance," napsala na sociální síť X kyperská policie.

Jelikož se oheň rozšířil ve špatně přístupném a členitém terénu, úřady se rozhodly pro evakuaci celkem pěti vesnic a další obce zůstávají v pohotovosti. Došlo také k uzavření několika silnic.

[chooze:article;value:559815]

"Tam, kde byla ve vesnici dříve všude zeleň, je všechno černé. Všechno, co vidíme, je černé," řekl vedoucí komunity Psathi Michalis Kyriakou. "Nic tu nezbylo, oheň proletěl vesnicí a jejím okolím jako cyklon," dodal. Těm, kteří kvůli požáru přišli o své domovy, vláda podle webu Neos Kosmos slíbila okamžitou pomoc.

Práci hasičů navíc od počátku komplikují vysoké teploty, které přesahují 40 stupňů Celsia. Další problém pak představuje suchá vegetace a také skládky odpadu, které jsou přítomné po celém ostrově. Ve středu ráno navíc zásah komplikovala mlha.

Kypr už se s žádostí o pomoc obrátil na Řecko, Jordánsko a Izrael. V Jordánsku požádal o pomoc osobně kyperský prezident Nikos Christodulides.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.