Dvořák: Nemůžeme se spoléhat na průzkumy, Turek přetáhl hnědou část spektra

Pro hnutí STAN byl výsledek voleb do Evropského parlamentu vystřízlivěním. Starostové skončili až na pátém místě. „Je pravda, že to bylo horší, než jsme čekali. Měli bychom se naučit, že očekávat podle toho, jak vycházejí průzkumy, není úplně moudré. A důležitější než ta čísla, které průzkumy ukazují, je možná sledovat ty trendy,“ řekl Dvořák k aktuální situaci.

Před STAN se mimo jiné dostala Přísaha ve spojení s Motoristy. S hlavním představitelem tohoto uskupení Filipem Turkem měla rozpor lídryně Starostů Danuše Nerudová, která poukazovala mimo jiné na jeho „fascinaci“ nacistickými artefakty, což dle komentátorů mohlo Turka paradoxně vyšvihnout vzhůru. Dvořák toto ale popírá. „Turka jsme opravdu nestvořili my. Měl obrovská čísla dávno předtím, a naopak utočil na Danuši Nerudovou. Explicitně na ni, jako na ženu, jako na nekompetentní osobu, propagátorku Green Dealu,“ řekl.

Turkovi a jeho sběratelské vášni se věnoval i nadále. Vadilo mu, že se od nacismu nedistancoval. „Kdyby řekl, ne, mně se nacismus a Hitler a tohle všechno hnusí a je to spíš recese, tak by to bylo, řekněme, jakési vysvětlení, ale on to vlastně jen relativizoval,“ uvedl.

[chooze:article;value:559759]

Zároveň pro tuto skutečnost našel i odůvodnění. Domnívá se, že to byla součást závěrečné strategie. „Já si myslím, že on hrál v tu chvíli dvojí hru, že se snažil současně oslovovat nebo neztratit ty, které právě tím lehkým náckovským aspektem přitahoval. A takoví tady určitě jsou, to se netmastme, že ne, Okamura je sbírá jako houby po dešti. Takže on vlastně začal přebírat tu část té hnědé části spektra a současně se teď pokoušel těsně před volbami oslovit takové, kterým by to vadilo,“ prozradil.

I přes nelibý výsledek mají stále Starostové naději, že budou mít svého Eurokomisaře, respektive komisařku. Na toto místo chce STAN nominovat hlavně Danuši Nerudovou. „My vycházíme z toho, že Danuše byla jedním z našich aspirantů na místo eurokomisaře. Vycházíme z toho, že máme dohodu s panem premiérem, že součástí celé koaliční dohody bylo to, že to budou starostové, kdo bude nominovat. Předpokládáme, že nejpozději dva týdny po volbách bychom tohle téma mohli mít definitivně uzavřené,“ pronesl Dvořák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.