Drama na palubě letadla. Děti nepřežijí, bál se lékař

Dramatický incident se odehrál 6. června. Letadlo společnosti Mavi Gök Airlines mělo z letiště v turecké Antalye odstartovat krátce po osmé hodině večer. Ještě před startem ale v Boeingu 737-800 selhala klimatizace. Venkovní teplota přitom v tu doba dosahovala 41 °C.

"Když jsme nastoupili do letadla, okamžitě jsme si všimli, jaké je tam horko," řekl deníku Bild Dominik Janssen, který trávil se svou rodinou v Turecku dovolenou. Na rozpáleném letišti letadlo stálo téměř hodinu a teplota na palubě se postupně vyšplhala až na 52 °C.

Situace byla tak stále dramatičtější a mezi cestujícími se začala šířit panika. Nancy Janssenová například pomáhala mamince s pětiměsíčním dítětem, které bylo viditelně přehřáté. "Děti stále více plakaly, všechny byly hrozně zpocené. Situace byla vážná," uvedl Janssen. "Rodiče se o své děti k smrt báli. Panika se přenesla na nás všechny," dodal.

[chooze:article;value:559823]

Podle cestujících se ale posádka dál připravovala na odlet a letadlo začalo popojíždět po dráze. Nakonec zasáhl turecky mluvící lékař. "Řekl posádce, že pokud teď vzlétneme, tak to děti nepřežijí," řekla Janssenová.

Proti startu následně začali protestovat i ostatní pasažéři. "Když většina cestujících odmítla zaujmout svá místa a někteří hrozili otevřením nouzových východů, byl start nakonec zrušen," napsal Janssen na facebook.

Pilot se tak rozhodl vrátit k letištnímu terminálu a lidé mohli z letadla vystoupit. Ani tam se ale podle manželů Janssenových situace o moc nezlepšila. "Letecká společnost nenabídla žádnou pomoc," zdůraznil. "Znepokojující je zejména to, že letecká společnost začala cestujícím poskytovat nápoje až po dvou hodinách. Během této doby došlo v terminálu k dalším kolapsům. Také palubní personál byl na konci svých sil," napsal na sociální síť.

Nakonec se ale většina cestujících domů skutečně dostala, píše web OE24. I když s čtyřhodinovým zpožděním a dramatickým zážitkem.

Tragédie během letu z Londýna do Singapuru. Při turbulencích zemřel člověk, desítky utrpěly zranění (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.