Dovolená ve Španělsku v ohrožení. Zemi ničí brutální záplavy, letiště ruší lety

[chooze:gallery;value:36192]

Počasí by mohlo ohrozit letní sezónu ve Španělsku. Kvůli masivním dešťům totiž museli pozastavit provoz letiště na oblíbeném ostrově Mallorca, kam každý rok míří na dovolenou mnoho Čechů. Aktuálně tam ale bojují s rozsáhlými záplavami.

"Letiště aktivovalo nouzový plán pro povodně a pracuje co nejrychleji na obnovení normálního stavu na letišti," uvedl podle deníku Majorca Daily Bulletin v úterý mluvčí letiště v Palma de Mallorca. Situaci se následně podařilo dostat pod kontrolu a letiště se pomalu vrací do normálu. Voda ale zaplavila ranveje a poničila i vnitřní prostory letiště.

Pro jih Mallorky platí varování před nepříznivým počasím už několik dní. Silný déšť nyní ustal, ale tamní meteorologická stanice předpokládá další nepříznivé počasí ve středu i čtvrtek. Upozorňuje, že pokračovat může i v dalších dnech.

[chooze:article;value:559159]

Kromě Mallorky zasáhly silné deště i Ibizu a problémy hlásí i Calasparra a Altiplano. Tamní zemědělci hlásí, že jim počasí poničilo úrodu. "Všechny olivy jsme vyhodili, stejně tak zeleninu, která tam byla zasazena. Všechno to zničilo," řekl podle deníku Euronews jeden z farmářů.

Extrémní počasí komplikuje start dovolenkové sezóny i v dalších turisticky vyhledávaných destinacích. Turecko zasáhla vlna veder s teplotami přesahujícími průměrnou teplotu pro toto roční období o 8 až 12 stupňů Celsia. Odborníci se obávají, že by extrémní vedra mohla způsobit požáry.

Právě s těmi bojují na Kypru, kde museli pro vypuknutí požáru evakuovat tři vesnice. Oheň se začal šířit ze čtvrti Paphos a kvůli suchému okolí se ho nedařilo dostat pod kontrolu. Teploty na ostrově v těchto dnech dosahují téměř 40 stupňů Celsia.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.