Černý kašel udeří znovu. Máme jedinou naději, domnívá se Prymula

Kormě černého kašle patří k aktuálním hrozbám rovněž spalničky. "Ty jsou také vážným onemocněním, u něhož hrozí neurologické komplikace. Dříve jsme měli proočkovanost 97 procent, díky tomu u nás spalničky prakticky nebyly," upozorňuje pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

V minulém týdnu přibylo přes 1 200 nakažených černým kašlem, tedy méně než v předchozích týdnech. Jsme tedy z nejhoršího venku?

Ta čísla ale klesají jen velmi pozvolna. Vrcholu jsme dosáhli na nějakých 1 600 nakažených za týden a od té doby je ten pokles jen velmi mírný. Předminulý týden to bylo 1 500 nově nemocných. V letních měsících očekávám prudký pokles, ale vidíme, že i tak je epidemie obrovská.

[chooze:article;value:557660]

Od začátku roku se už nakazilo téměř 19 000 lidí…

A brzy dosáhneme dvaceti tisíc.

Hrozí nám větší počty nemocných po začátku příštího školního roku?

Hodně dětí se s bakterií černého kašle setkalo, i když se nenakazily. Ale ve svém těle si vytvořily protilátky.

Takže je nebezpečí černého kašle definitivně zažehnáno?

Epidemie se opakují v určitých cyklech, takže teď můžeme počítat se čtyřmi klidovými roky, než se objeví další a já doufám, že do té doby dořešíme nějaký optimálnější způsob vakcinace.

Mnoho dětí ale nepodstoupí ani povinné očkování…

Bohužel je u nás rostoucí skupina lidí, kteří vakcinaci odmítají. Také potřebujeme více imunogenní očkovací látku. Ta by měla být registrována ve Velké Británii a bude ve spreji. Tímto způsobem se budeme moci snadno přeočkovat každý rok. Kromě jiných bychom měli přeočkovávat těhotné ženy. Také bude nutné zavést povinné přeočkování seniorů. V Národní imunizační komisi už zazněl návrh, že by to mělo být bezplatné.

[chooze:article;value:556358]

Další spíše zapomenutou nemocí, která se v Česku začala šířit, jsou spalničky…

U nich je ale ten problém trochu jiný. Zatímco u černého kašle máme slabší vakcínu, ta proti spalničkám je mnohem lepší. I v tomto případě je však velké procento neočkovaných lidí včetně desítek tisíc dětí. Počty nakažených jsou ale mnohem nižší než u černého kašle. Spalničky jsou však vážným onemocněním, u něhož hrozí neurologické komplikace. Dříve jsme měli proočkovanost 97 procent, díky tomu u nás spalničky prakticky nebyly.

Hygienici také hlásí nejvyšší stupeň nebezpečí šíření boreliózy hlavně v Jihočeském kraji kvůli vysoké aktivitě klíšťat. Na rozdíl od encefalitidy (rovněž šířené klíšťaty) ale očkovací látka není k dispozici…

Tak přesné to není. Už před lety jsme se v Česku podíleli na vývoji vakcíny, která potom byla schválena ve Spojených státech. Očkovalo se tam asi dva roky, u některých osob se však objevily záněty kolenních kloubů. Sice takových případů mnoho nebylo, vedlo to ale ke zrušení vakcinace a nová očkovací látka v tuto chvíli k dispozici není, vědci vyvíjejí novou.

Borelióza je ale léčitelná, což neplatí pro encefalitidu…

Když si všimneme typického červeného pruhu, který se šíří do okolí a nasadíme ihned antibiotika, tak nemoc vyléčíme ihned. Naopak ve třetím stádiu je už u limské boreliózy mnohem komplikovanější.

Očkování řešte měsíce před dovolenou. Jinak hrozí problémy, říká Prymula (12/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.