Boj s medvědy na Slovensku pokračuje. Během pár dnů zastřelili 6 medvíďat

Na Slovensku zastřelili další medvědici – tentokrát nedaleko obce Poniky v okrese Banská Bystrica. Spolu s medvědicí se úřady rozhodly zastřelit i její tři mláďata, píše web topky.sk. událost se stala 5. června, slovenská média o něm ale informovala až nyní.

"Společně s medvědicí byla eliminována i všechna tři mláďata. Problémová medvědice představovala ohrožení zdraví obyvatel obce a způsobovala škody na majetku místních obyvatel," potvrdil obor komunikace a propagace Státní ochrany přírody. 

Medvědice podle úřadů spolu s mláďaty v obci způsobovala dlouhodobě problémy a pravidelně se pohybovala v blízkosti zastavěného území. "Dokonce se dostala i mezi domy. Obcházela také místní farmu, kde se nepřetržitě zdržovala," řekla starostka obce Jana Ondrejková.

[chooze:article;value:559815]

V okolí obce se podle ní ale pohybuje několik dalších medvědů, píše web aktuality.sk. Úřady za poslední dobu evidovaly od občanů 36 podnětů o pohybu medvěda hnědého.

S medvědy se stejným způsobem rozhodli vypřádat také v Sučanech nedaleko Martina, kde medvědici se třemi mláďaty zastřelili 22. května.

"Dá se říct, že už ohrožovali život, a proto byla vytvořena komise složená ze zásahového týmu a dalších kompetentních osob, které mohly v dané věci jednat. Bylo rozhodnuto, že budou zastřeleni," sdělil starosta obce Martin Rybár.

Začátkem května zastřelili dva medvědy také nedaleko obce Očová v okrese Zvolen. Zástupci Státní ochrany přírody na dotaz o počtu dosud zastřelených šelem řekli, že přesná čísla zveřejní v nejbližší době. 

 Šokující záběry ze Slovenska. Medvědi už se nebojí aut (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.