Ukrajinská energetika utrpěla během ruské invaze škody za více než 56 miliard dolarů

Energetický sektor utrpěl přímé škody a nepřímé finanční ztráty v astronomické výši 56,2 miliardy dolarů, přičemž náklady na obnovu, které zahrnují kompletní rekonstrukci zničených zařízení, činí 50,5 miliardy dolarů, píše deník Kyiv Independent s odkazem na informace uvedené v dokumentu.

Přímé škody v ukrajinském energetickém sektoru dosáhly podle odhadů KSE v květnu 2024 více než 16,1 miliardy dolarů. Nedávné zvýšení intenzity ruských úderů silně zatížilo ukrajinskou energetickou síť, přičemž několik elektráren bylo zničeno nebo vyřazeno z provozu.

[chooze:article;value:558912]

Největší ztráty byly způsobeny zničením zařízení na výrobu elektřiny (8,5 miliardy dolarů), hlavních elektrických přenosových linek (2,1 miliardy dolarů) a ropné a plynárenské infrastruktury (3,3 miliardy dolarů).

Nepřímé ztráty v energetickém sektoru se odhadují na téměř 40,1 miliardy dolarů, přičemž většinu této částky tvoří ušlé zisky energetických společností, které byly vyčísleny na 39,6 miliardy dolarů. Dalších 500 milionů dolarů představují náklady na odstraňování trosek a demontáž poškozených zařízení.

Škody způsobené během ruské invaze znamenají ztrátu více než 18 GW výrobní kapacity elektrické energie. Vzniklý nedostatek elektřiny způsobil, že Ukrajina začala od 15. května zavádět průběžné odstávky. Výpadky v dodávkách energie trvají v průměru čtyři až osm hodin a mohou být prováděny až třikrát denně.

Zcela zničeny byly vodní elektrárny Kachovka a Dnipro a tepelné elektrárny Zmiiv a Trypillia. Ruská okupační vojska rovněž obsadila záporožskou jadernou elektrárnu, která je největší evropskou jadernou elektrárnou.

Analytik: Po válce se Ukrajina bez zahraniční pomoci ekonomicky nevzpamatuje (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.