Mírový plán pro Gazu: Jeho hlavní součástí je propouštění rukojmí

Izraelská armáda v pondělí zveřejnila video z operace na osvobození čtyř izraelských rukojmí. Vojáci v něm vtrhli do domu jednoho z bojovníků Hamásu a na zemi našli vyděšené izraelské zajatce. Ti se po osmi měsících konečně mohou vrátit domů.

Teď by záchrana unesených Izraelců z palestinského Pásma Gazy mohla být mnohem jednodušší. Rada bezpečnosti schválila svou první rezoluci o příměří mezi Izraelem a Hamásem a propuštění rukojmích je její hlavní součástí.

"Rada bezpečnosti dnes vyslala Hamásu jasný signál: přijměte předkládanou dohodu o příměří. Izrael již s touto dohodou souhlasil a boje by mohly skončit ještě dnes, pokud by Hamás udělal totéž," řekla Linda Thomas-Greenfieldová, stálá zástupkyně USA při OSN.

[chooze:article;value:559583]

Návrh, který v Radě bezpečnosti předložily Spojené státy, vyzývá Hamás, aby propustil zbývající izraelské zajatce výměnou za Palestince zadržované v izraelských věznicích. Na Izrael pak apeluje, aby stáhl své vojáky z hustě zalidněných oblastí, umožnil dodávky humanitární pomoci a poválečnou rekonstrukci.

Počáteční příměří by poté mohlo být nahrazeno trvalým ukončením bojů. Hamás i Palestinská samospráva rezoluci uvítaly. Izrael ale dosud uzavření příměří podmiňoval naprostou likvidací Hamásu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.