Hrůzná dovolená v Turecku. Češi přijeli do hotelu a pak už jen zvraceli

Vysněná dovolená na vysněném místě nemusí být automatickým receptem na štěstí. "Včera jsme přiletěli z Turecka, a dnes ležím v nemocnici, už mám třetí kapačku. Pravděpodobně nějaký velký problém s jídlem v hotelu," popisuje zážitky z dovolené žena v jedné ze skupin na sociálních sítích zaměřené na cestování do Turecka.

K lékaři musela také se synem a zmiňuje doslova nezastavitelné zvracení. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů připomíná, že s rizikem podobných komplikací při cestování do jižních krajin počítat musíme.

[chooze:article;value:555533]

"Může jít o běžný cestovatelský průjem, i když zrovna Turecko není typické pro tento druh zdravotních komplikací jako Egypt. Na potravinách se většinou problém nepozná, samozřejmě bychom ale neměli jíst na první pohled zkažené jídlo," vysvětluje Šonka pro TN.cz.

"Nejpravděpodobnější je pokaždé kontaminace potravin bakteriemi, na něž Češi nejsou zvyklí. Dobré je ale držet se některých základních pravidel. Tedy věci, které jdou oloupat, raději oloupeme, potraviny, jež můžeme uvařit, uvaříme. A co lze, umyjeme. Velmi často bývají problémy mimo jiné se špatně umytou zeleninou," dodává Šonka.

Klienti cestovek se samozřejmě mohou obrátit na své delegáty, aby jim ve svízelné situaci pomohli například s vyhledáním lékařské péče. Tím to však končit nemusí.

"Doporučuji si stěžovat cestovní kanceláří kvůli utrpěné škodě, většinou odpovědnost nese ona, i když za problémy může třeba personál hotelu, v němž jsme ubytovaní. Přesto máme nárok na odškodnění. Měli bychom si samozřejmě pořídit co nejvíce důkazů. Důležité také je, jaké mají klienti pojištění," připomíná pro TN.cz advokátka Dagmar Raupachová.

Dovolené se blíží. Na co si dát pozor při koupi zájezdu a co si pojistit (16/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.