Hromadná evakuace lidí z Versailles. Na zámku francouzských králů hořelo

Na slavném francouzském zámku ve Versailles v úterý hořelo. Podle televize BFM požár vypukl přibližně v 15:20. Ze střechy stoupal bílý kouř, který překvapil početné turisty na nádvoří. 

Podle správy zámku ale oheň žádné výrazné škody nezpůsobil. "Dnes byl na zámku zaznamenán kouř. Incident se podařilo rychle dostat pod kontrolu a v rámci bezpečnostních opatření byla evakuována veřejnost. Zámek a zahrady jsou nyní opět otevřeny," uvedla na síti X

[chooze:article;value:559548]

Požár se mělo podařit zlikvidovat ještě před 16. hodinou. Na místě zasahovalo 97 hasičů, podle deníku Le Monde byl ale požár uhašen jen "kbelíkem vody". Areál se pro turisty opět otevřel přibližně v 16:30. Nikdo se při hašení nezranil ani nedošlo k poškození žádných uměleckých děl. 

Zámek ve Versailles vybudovali v 17. století francouzští králové. Nejdříve jako své venkovské sídlo a později i jako to hlavní. Zámek je velmi známý mimo jiné svými rozsáhlými zahradami. Jako centrum královského dvora sloužil do Velké francouzské revoluce na konci 18. století. Nyní jde především o lákadlo pro turisty. Těch přiláká asi osm milionů ročně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.